Chetam masak pulut ngan kuah durian ni nak jamu Abang Lang dan Abang Shamsul yang datang dari Tepen. Mereka bermalam di rumah baru Abang Chik. Nak tidur rumah Chetam memang tak boleh sebab setiap inci lantai penuh ngan barang. Buya kosongkan bilik sebab nak mengecat so ruang tamu macam kapal pecah.
Masak pun dalam keadaan tak cukup bahan. Daun pandan tak ada, santan pun guna santan segera. So kureng kow!!!! Walaupun kureng kow.....Buya makan sampai bertambah beberapa kali.............hehehehe
Pulut dan Kuah Durian
Pulut
Santan
Gula
Garam
Daun pandan
Durian
Cara
Pulut di rendam selama beberapa jam. Kemudian dikukus atas api selama lebih kurang sejam atau sehingga masak. Jangan lupa letak daun pandan sebelum kukus.
Santan dimasukkan dalam periuk. Masukkan beberapa ulas durian. Ramas buah durian sehingga isinya tanggal. Tinggalkan beberapa ulas durian yang idak diramas di dalam periuk. Letakkan periuk atas api sederhana. Masukkan daun pandan dan kacau rata hingga mendidih. Masukkan gula dan sedikit garam. Jangan lupa untuk mengacau kuah durian ni. Dah mengelegak, boleh tutup api. Hidangkan bersama pulut yang telah di kukus.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment