Pesamah daging dan rebung
Bahan-bahan (Hidangan untuk enam orang):
Bahan A:
1/2 cawan minyak masak Daisy Blend
1 batang kulit kayu manis
1/2 kilogram daging (potong sederhana nipis)
1 cawan santan
200 gram rebung (potong kasar)
1 sudu besar kerisik
1 sudu kecil perahan limau
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Bahan B:
1 sudu besar cili boh
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar serbuk kas-kas
1 cawan air
Bahan kisar (dengan sedikit air):
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 sentimeter halia
5 biji buah keras
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan bahan kisar dan kulit kayu manis, biar layu.
2. Kemudian masukkan bahan B.
3. Masak sehingga kering, kemudian masukkan suku cawan air. Didihkan dan ulang langkah ini sebanyak tiga kali sehingga hilang bau rempah.
4. Masukkan daging dan masak sehingga daging lembut. Masukkan santan dan sebatikan.
5. Masukkan rebung, kerisik dan perahan limau. Biar mendidih.
6. Kemudian, masukkan garam dan gula secukup rasa. Biar pecah minyak.
7. Siap untuk dihidang.
Petua: Potong daging secara keratan lintang urat daging (lawan urat daging) supaya ia lebih lembut.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment