Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


July 29, 2008

Metro Online - Kurma Kambing Yang Menyelerakan

Kurma kambing

Bahan-bahan (Hidangan untuk enam orang)

Bahan A:
1 sudu besar minyak masak Daisy Blend
1 kilogram daging kambing (potong kecil)
1/2 cawan tairu (susu pekat dan masam)
2 cawan air

Bahan B:
1/2 cawan minyak masak Daisy Blend
1 helai daun pandan
1 batang serai
4 sudu besar rempah kurma + 1 1/2 cawan air
2 cawan susu segar
4 biji ubi kentang (potong empat)
2 sudu besar perahan limau nipis
Garam secukup rasa

Bahan kisar:
3 sentimeter halia
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 biji buah keras
1 sudu besar serbuk kas-kas

Cara memasak:
1. Rebus bahan A dan ketepikan. Pastikan daging kambing direbus lembut.
2. Panaskan minyak masak di dalam kuali, tumis bahan kisar bersama daun pandan dan serai sehingga kekuningan.
3. Masukkan rempah kurma yang sudah dicampur dengan air. Masak selama kira-kira lima minit sehingga kering.
4. Masukkan bahan yang direbus tadi (daging kambing) dan masak selama lima minit.
5. Masukkan susu segar dan ubi kentang. Kacau hingga sebati.
6. Kemudian masukkan perahan limau nipis dan garam.
7. Siap untuk dihidang.

Petua:

Untuk menghilangkan bau daging kambing, cuci daging dengan hirisan serai dan tepung gandum selama setengah jam.

No comments:

Post a Comment