Bahan-bahan (Hidangan untuk enam orang)
Bahan A:
1 sudu besar minyak masak Daisy Blend
1 kilogram daging kambing (potong kecil)
1/2 cawan tairu (susu pekat dan masam)
2 cawan air
Bahan B:
1/2 cawan minyak masak Daisy Blend
1 helai daun pandan
1 batang serai
4 sudu besar rempah kurma + 1 1/2 cawan air
2 cawan susu segar
4 biji ubi kentang (potong empat)
2 sudu besar perahan limau nipis
Garam secukup rasa
Bahan kisar:
3 sentimeter halia
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 biji buah keras
1 sudu besar serbuk kas-kas
Cara memasak:
1. Rebus bahan A dan ketepikan. Pastikan daging kambing direbus lembut.
2. Panaskan minyak masak di dalam kuali, tumis bahan kisar bersama daun pandan dan serai sehingga kekuningan.
3. Masukkan rempah kurma yang sudah dicampur dengan air. Masak selama kira-kira lima minit sehingga kering.
4. Masukkan bahan yang direbus tadi (daging kambing) dan masak selama lima minit.
5. Masukkan susu segar dan ubi kentang. Kacau hingga sebati.
6. Kemudian masukkan perahan limau nipis dan garam.
7. Siap untuk dihidang.
Petua:
Untuk menghilangkan bau daging kambing, cuci daging dengan hirisan serai dan tepung gandum selama setengah jam.
No comments:
Post a Comment