Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Atas permintaan LeenJB, ini ada 2 resepi Kuih Bakar Pandan tapi Chetam tak pernah cuba lagi. Penyumbangnya pun Chetam tak tahu sebab resepi ni dikumpul dari tahun 2003.
KUIH BAKAR PANDAN (versi 1)
Bahan-Bahan:
10 biji telur ayam
1 mangkuk gula pasir
1 mangkuk tepung gandum
air pandan /perwarna hijau
3 sudu bijan
garam secukup rasa
Cara membuatnya :
1. Campurkan telur ,santan ,gula,tepung gandum ,air pandan ,air .
2. Kacau hingga sebati.
3. Sediakan acuan yang telah disapu mentega dan tuangkan adunan ke dalamnya
4. Tabur bijan,kemudian bakar sehingga masak dengan suhu sedarhana.
Kuih Bakar Pandan (versi 2)
Bahan-bahan:
10 biji telur ayam(mengunakan sukatan mangkuk)
1 mangkuk santan pekat dari 1 biji kelapa
1 mangkuk gula pasir
1 mangkuk tepong gandum
5 helai daun pandan di perah ambil airnya 1/2 cawan
3 sudu bijan
1 sudu teh perwarna hijau
garam cecukup rasa.
(sukatan mangkuk tepong,gula dan santan ikut sukatan mangkuk telur)
CARANYA :
1. Campurkan telur,santan,gula,tepong gandum,air pandan dan perwarna hijau.
2. Kacau hingga sebati.
3. Sediakan acuan yang telah disapu mentega dan tuangkan adunan kedalamnya.
4. Tabur bijan kemudian bakar sehingga masak dengan suhu sedarhana.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ok, terima kasih bebanyak chetam.
ReplyDeleteakak,berape suhu bakar yg sesuai agaknye?dan berape minit perlu dibakar?agak-agaknye la...
ReplyDelete