Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


May 23, 2008

Kek Selamat Hari Guru

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

2 hari lepas Chetam terima surat dari Pengurus Tadika Chenul. Akan diadakan sambutan Hari Guru Jumaat ini di Tadika Chenul dan pelajar dikehendaki membawa juadah ringan.

Since semua bahan dan sedia ada di dapar so malam tadi Chetam berpencak silat sehingga pukul 3 pagi. Sementara tunggu kek masak, sempat juga balut barangan yang diorder oleh pelanggan. Sambil menonton rancangan tertunda American Idol di @15. Tak minat pun tapi sebenarnya tunggu Diari AF6 yang bermula pukul 1.30 pagi. Tak sempat tengok yang pukul 9 malam tu.

So siap ngan hiasan bunga segera, Alhamdullilah.......cantik la juga di pandangan mata kasar Chetam yang kelam di pagi buta....hehehehe. Cara nak buat memang senang banget.


Kek Sponge Hari Guru - Chenul

250gm spongemix perasa coklat
4 biji telur Ayam gred A
60ml air
60ml minyak masak. (nak sedap kenalah guna minyak mazola/jagung)
Strawberry filling
1 1/2 cawan Whipping Cream jenama Baker's Mix

Cara Membuat
Campur spongemix, air, minyak dan telur. Pukul dengan mixer elektrik sehingga adunan naik berdabel-dabel.
Masukkan adunan dalam loyang yang dah dilengser marjerin dan ditabur tepung. Bakar dalam oven, suhu sekitar 180 C sehingga masak.

Topping
Putar whipping cream sehingga naik. Masukkan seketika ke dalam peti sejuk kemudian keluarkan dan dicampur sedikit pencelup merah. Putar sekejap.

Deko Kek
Sejukkan kek terlebih dahulu. Potong melintang kepada 2 bahagian. Sapukan whipping cream di atas lapisan pertama. Turut sapukan strawberry filling di atasnya. Letakkan lapisan kedua dan mula sapu whipping cream ke sekeliling kek. Hias dengan bunga.

Dah Siap.........

No comments:

Post a Comment