Resepi donut ni dari Cikgu Suria. Beliau lebih dikenali dengan panggilan SIFU. So next time, Chetam cakap SIFU.....semestinya ialah Cikgu Suria.
Resepi berikut telah diimprovised (ditambah atau dicantikkan oleh Arlina Umar dari ResepiNet)
DONUT(Suria)
Bahan A:
3 cawan tepung
3 tbsp tepung susu
3 tbsp shortening
- 3 tbsp gula pasir halus - saya biasa guna gula kaster
Bahan B:
200 ml air suam*
2 tsp instant yeast* -
20 ml air - sbg tambahan
Cara menyediakannya:
Bancuh bahan B*, masukkan ke dalam bahan A. Masukkan air tambahan. Uli 5 minit, terus terap atau buat bulat-bulat, letak cheddar cheese di tengah-tengahnya. (utk 1 cawan tepung, saya dapat 8 donut & saya guna sliced cheddar cheese; 1 keping bahagikan pada 4 @ 6 @ 8 bahagian - ikut sukalah ye..). Perap (selama lebih kurang ½ jam) then boleh goreng dengan api sederhana.
Nota:
1. Sekarang ni, saya serahkan bab menguli kat bread maker.. senang sangat!
2. Untuk cheese donut, coat dengan gula halus dah memadai.. Yang plain donut bolehlah coat dengan choc macam sifu kita buat tu.. Coat dengan gula halus pun ok jugak..
Gaul bahan A hingga rata. Ketepikan. Biarkan sejuk, coat dengan gula halus & hidangkan.
Nota Kaki Chetam :
Chetam tak pakai acuan donat. Chetam bentukkan macam bola jer. Yang pakai keju, beli keju Cheddar KRAFT yang slices tu.... bila donut ni baru lepas digoreng, keju kat dalam tu akan jadi cair......sedap makan wei......kalau dah lama sikit, keju akan kembali beku tapi donut ni tetap gebu. Gambar tak sempat ambik...hehehehe......Chetam tampal gambar dari Arlina sendiri. Donut Arlina ditabur coklat rice tapi donut Chetam ditabur kan rice yang berwarna warni.
No comments:
Post a Comment