Ais Krim Kacang Merah
Sumber: Mat Gebu (My Resepi)
Bahan-bahan ( 7 - 8 orang )
270 g coffemate (creamer tepung)
500 ml susu segar
100 g gula halus (gula kastor)
1 tin kacang merah dalam tin
Cara-cara
Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 - 5 jam (sehingga 3/4 beku).
Toskan kacang merah, lecek hingga hancur dan ketepikan. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu.
Perlahankan speed. Masukkan kacang merah lecek dan putar 1 - 2 minit hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.
Nota Kaki Chetam:
Dah banyak kali Chetam buat ais krim tapi inilah resepi yang paling mudah dan paling sedap. Memang sedap sesangat. Tak perlu pakai gelatin. Memang rasa macam ais krim yang dibeli di kedai. Cuma warna kurang merah disebabkan kacang segera yang dibeli nampak suram.....hehehehe....
Mat Gebu dah beberapa kali singgah ke Teratak Chetam. Tak sangka beliau juga jaguh dalam memasak. Kalau singgah ke web My Resepi, ada beberapa resepi hasil tangan Mat Gebu.
Mat Gebu.....thanks a lot untuk Ais Krim yang cukup sedap ini. Buya cakap lain kali letak durian.....hehehehe.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sejuk... sakit gigi
ReplyDeleteAduhhh my paberettttt....
ReplyDeletemana nak cari eh kacang merah dalam tin:-?
ReplyDeletekat supermarket ada jual...lendir kacang dlm tin tu tak mau....so kena basuh
ReplyDeletebest nie kalau buat masa matahari terik...layan ajer ais krim
ReplyDelete