Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


October 11, 2005

Resepi-Resepi AYAM

Image hosted by Photobucket.com
Ayam Bakar Kak Liza (Forum Melayu.com)

1 ekor ayam (anggaran 1.5 kg atau 1.7 kg)
2 s/b madu
1 s/b air limau kasturi atau sos plum
2 s/b COSWAY Delichef Salted Chicken Seasoning
1 labu bawang besar - belah 4 tapi tidak putus
2 kuntum bunga lawang ]
5 kuntum bunga cengkih ] bahan A
2 biji buah pelaga ]
2 inci kulit kayu manis ]
5 biji kentang kecil - buang kulit

1. Bersihkan dan tos sehingga ayam kering.
2. Gaulkan madu, air limau dan chicken seasoning.
3. Lumurkan ayam dengan bahanyg digaulkan dan perapkan selama 2 atau 3 jam.
4. Masukkan bahan [A] kedalam perut ayam.
5. Masukkan juga bawang besar yang telah dibelah tidak putus.
6. Susun ayam dan kentang dalam loyang tahan panas.
7. Bakar dalam oven selama 1 jam 15 minit pada suhu 200 C.
8. Bila sudah masak 30 minit terbalikkan ayam dan bakar lagi sehingga masak dan lembut.
9. Setelah masak, susun daun salad dalam pinggan dan letakkan ayam diatasnya.
10. Sediakan sos lada hitam.

SOS LADA HITAM
Air ayam dari ayam bakar tadi
2 s/b sos lada hitam ]
1 s/b tepung jagung ]bancuhkan
1 cawan air ]

CARA MASAK Masak semua bahan dan tuangkan atas ayam.

Nota dari Kak Liza : Boleh gantikan COSWAY Delichef Salted Chicken Seasoning dengan garam, 1 s/k lada sulah/lada hitam, 1 s/k rempah kari ayam dan perapkan...

Image hosted by Photobucket.com
Ayam Panggang Kak Liza (Forum Melayu.com)

1 ekor ayam [potong 4 dan bersihkan]
1 s/k kicap pekat
1 s/k madu/gula
1 s/b sos plum

bahan kisar
1 s/b lada hitam
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang
2 batang serai
2 inci halia

1. Gaulkan semua bahan yg disediakan dan perapkan dengan ayam selama 4 atau 5 jam.
2. Panggangkan diatas api dapor gas [gunakan pemanggan ikan yg ada lapik] dengan api yg sederhana besar.
3. Bila dah nampak masak, terbalikan ayam supaya kedua belah masak rata.
4. Hidangkan dengan cili sos.

Image hosted by Photobucket.com
AYAM DOPIAZA - Diana ResepiNet

3 ketul peha ayam
2 sudu besar ghee
2 sudu besar mentega
300 gram bawang merah, dicincang halus
400 gram tomato, dicincang halus
3 sudu teh serbuk cili
½ sudu teh serbuk kunyit
1 ½ sudu besar serbuk ketumbar
1 1/2 sudu besar halia, diparut halus
1 1/2 sudu besar bawang putih, diparut halus
150 ml susu sejat
**3 sudu besar jus lemon
**garam secukup rasa
3 tangkai daun bawang, dipotong selebar 3 sm

** susu sejat dan jus lemon dicampurkan untuk dijadikan dadih

1. Cairkan ghee dan mentega didalam periuk. Masukkan bawang dan goreng hingga kuning.
2. Masukkan tomato, halia dan bawang putih. Kemudian masukkan pula serbuk cili, kunyit dan ketumbar. Gaulkan hingga rata.
3. Tambahkan paha ayam dan masak diatas api sederhana hingga daging masak dan empuk.
4. Perlahankan api dan masukkan dadih dan garam secukup rasa. Kacau-kacaukan selama 3 minit. Sedia untuk dihidangkan.

Image hosted by Photobucket.com
AYAM JAGUNG MANIS Diana ResepiNet

4 ketul peha ayam
75 gram mentega
garam dan serbuk lada sulah
sebiji lemon, potong menjadi lapan hiris
daun pasli untuk hiasan

Bahan untuk Sos
25 gram mentega
1 biji bawang besar, dicincang
1 tin jagung manis, toskan
25 gram tepung
300 gram susu sejat
garam dan lada sulah secukup rasa

1. Bersihkan ayam dan toskan. Gaul serta lumurkan dengan mentega, garam dan lada sulah.
2. Grill atau goreng hingga warna keemasan selama 15-20 minit.
3. Susun diatas pinggan dan tuang sos keatasnya. Hiasan dengan hirisan lemon dan daun pasli.

Cara untuk Sos
1. Cairkan mentega dang oreng bawang cincang sehingga lembut. Masukkan jagung manis dan tepung.
2. Kacau perlahan-lahan dan padamkan api. Masukkan susu sejat.
3. Didihkan lagi sehingga sos menjadi pekat. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.

Image hosted by Photobucket.com
Ayam Percik Trengganu sumbang CekRay MTM

A
15 biji cili kering, direndam
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia3 batang serai
2 cm kunyit hidup

B
250 ml santan pekat
2 camca besar gula secukup rasa
1 camca besar tepung beras
2 Kiub Pati Ayam
1 kg ayam, dipotong ke 4 kepingan dan dihiris

Campur ramuan A dan kisar hingga lumat. Dalam periuk, campur ramuan A dan B. Masak di atas api yang sederhana hingga kuah hampir pekat. Ketepikan dari api. Sapu kepingan ayam dengan kuah rempah dan panggang atas dawai memanggang hingga kekuningan.Kemudian terbalikkan di sebelahnya, sapu lagi dengan kuah dan panggang hingga masak.Ulang proses ini dengan kepingan seterusnya.

Image hosted by Photobucket.com
AYAM PANGGANG dari Diana ResepiNet
Sumber : Asmah Laili

1 ekor ayam – beratnya antara 1½ kilo hingga 2 kilo. Jangan dibelah dan jangan dibuang kulitnya. Cuci bersih dan toskan. Lumurkan dengan sedikit garam pada seluruh ayam dan di dalam perutnya sekali.
1 biji buah pala – tumbuk halus
1 sudu makan lada hitam biji – tumbuk kasar
2 sudu makan kicap cair (light soya sauce)
1 sudu makan kicap hitam (dark soya sauce)
1 biji lemon – perah ambil jusnya sahaja
200 gram mentega di lembutkan
Sedikit sahaja garam untuk tabur atas sayurnya
1 biji bawang besar – belah empat
500 gram kentang kecil cuci bersih dan jangan kupas kulit – di kukus
10 biji kobis kecil (boleh di lebihkan) potong hujungnya dan cuci bersih dan di celur
2 biji kentang besar (dibelah dua dan direbus dengan kulitnya sehingga empuk sahaja)
2 biji tomato belah 2
Beberapa biji tomato ceri
1 batang karot – kupas kulit, belah dan kukus sebentar
Sedikit bunga kobis – kukus sebentar (jika mahu)

Siapkan tin pembakar yang besar sedikit untuk panggang ayam dan boleh muat dengan segala sayur mayurnya. Alas dengan kertas timah – aluminium foil. Foil mesti besar sedikit dari dulang pembakar. Panaskan ketuhar 180 darjah.

Kicap, jus lemon, lada hitam dan buah pala digaul rata dalam mangkuk. Lumurkan dengan ayam. Masukkan kedalam perutnya sedikit mentega dan cecair perapan. Biarkan sebentar supaya meresap kedalam ayam. Terbalekan ayamnya dan ikat kedua-dua kakinya dengan benang putih kasar – ini supaya bila di masak kakinya bercantum, begitu juga hujung kepaknya di cantumkan kedua-duanya, dan diikat dengan benang putih beberapa lembar. Ikat longgar.

Setelah itu alehkan kedalam tin pembakar, dengan bahagian belakangnya diatas. Curah rata lebihan cecair diatas ayam. Sapu ayam dengan mentega terutama didalam perutnya. Hias ditepinya dan didalam perutnya dengan bawang besar, ½ bahagian ceri tomato dan tomato yang dibelah 2. Bakar selama 30 minit. Kemudian kelurkan dari ketuhar dan perlahan-lahan terbalikkan. Panggang lagi selama 15 - 30 minit dan keluarkan dari ketuhar dan selitkan ubi kentang kecil di tepi-tepi ayam, terutama dibawahnya. Masukkan beberapa biji kentang kecil, tomato cherry dan kobis kecil didalam perut ayam. Hias sekelilingnya dengan lebihan sayur mayur. Tuang kuahnya diatas sayur-mayur.

Masukkan kedalam ketuhar dan bakar selama 15 hingga 30 minit, atau sehingga masak dan ayamnya garing. Jika terdapat banyak cecair yang keluar, senduk dengan sudu dan siram diatas ayam. Setelah itu dikeluarkan dan dihidangkan panas-panas.

Enak dimakan begitu sahaja dengan roti Perancis atau roti bawang putih (garlic bread).

2 comments:

  1. Anonymous11:20 am

    ..arh sedapnye bile nak buat nie...takut xjd..

    ReplyDelete
  2. Anonymous11:20 am

    ..arh sedapnye bile nak buat nie...takut xjd..

    ReplyDelete