Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


November 25, 2009

Untuk Dijual : Colourful Teddy from ChocTam

Coklat Teddy yang berwarna warni dengan plbagai perisa seperti strawberry, blueberry, nenas, mangga, peppermint, epal dll.
Harga per pc : RM1.00
Berat : 15gm
Diperbuat dari coklat compound jenama SICAO.
Beli lebih dari 100pcs, dapat harga istimewa.

Teddy in Gift Box.
Dapat memuatkan sehingga 24pcs teddies. Dengan kotak hadiah yang cantik dengan hiasan teddy di luar.
Edisi Terhad.
Harga satu set : RM30.00

Teddy in Gift Box.
Ini adalah gambaran luar kotak hadiah Teddy.

Teddy Lolichoc.
Coklat Teddy dicucuk dengan lidi, dibalut rapi dan diikat dengan dawai keemasan.
Harga per pc : RM1.05
Pembelian melebihi 100pcs : Harga Istimewa

Coklat Teddy yang berwarna warni dengan plbagai perisa seperti strawberry, blueberry, nenas, mangga, peppermint, epal dll.
Berat : 15gm
Diperbuat dari coklat compound jenama SICAO.

November 23, 2009

Peraduan Cuba Teka - Apa ni?

1 Disember 2009
Assalamualaikum.....ada yang minta clue dari Chetam.

Makanan ni sebenarnya tak pernah pun Chetam jumpa di Malaysia. Chetam makan di Medan di rumah Emak Mertua Chetam. Nampak besar tapi sebenarnya kecil jer.....macam bungkusan gula-gula. Dah habis peraduan ni nanti, Chetam akan kongsi resepinya.

Hadiah menarik untuk dimenangi.....satu set hadiah istimewa terdiri dari Brooch Ekin, Sepasang cucuk tudung, Tabung Slim, Baju Hujan Ben10.....ada lagi.....kena tunggu Chetam cari dulu sebab simpan merata-rata. Tak janji tapi kalau jumpa, Chetam akan beg lipstik bercermin dan frame gambar disneyland yang Chetam beli dari Hong Kong akan turut diselitkan dalam hadiah tu nanti.

Hantar lagi tekaan anda.

Chetam
(P/S - kalau tak der pemenang, Chetam akan buat peraduan yang lain pula)

Buat pertama kali dalam sejarah, Teratak Chetam akan menganjurkan satu Peraduan Cuba Teka - Apa ni?

Lihat gambar di atas dan cuba teka apakah nama makanan tersebut.

Makanan ni dibuat sendiri oleh emak Buya di Medan dan akan dihidangkan setiap kali musim perayaan.

Hadiah peraduan akan diumumkan nanti.

Sila emailkan jawapan anda melalui email ke chetam1@gmail.com dan tarikh tutup adalah pada hari Jumaat, 11 Disember 2009. Keputusan akan diumumkan pada hari Ahad, 13 Disember 2009.

Jawapan setiap peserta akan dipaparkan di ruangan ini.

Sekian....Majulah Sukan untuk Negara.
Chetam

Jawapan yang diterima setakat ini:
1. Nurul Husna - Sagon
2. Rafidah Samsun - Biskut Milo
3. Ainaty Md. Yusof @ Watty - KACANG TANAH GORENG TUMBUK
4. Roses Alis - Sagun
5. Kak Yan - Sagun2
6. Sharmila Razak - Dodol
7. Norazian Mastor - Lempuk Durian
8. Suhaila - Sagon Kelapa
9. Siti Naizah - Lupa nama tapi isi kelapa kering yg dicampur gula/garam
10. Rohaida - Emping
11. Nurhaslindar - Sagun
12. Aisy Naziera - Nasi Kapit
13. Azlina Yusop - Burasak
14. Siti Zainab - Sagun @ Sesagon
15. Azizah Abd Aziz - Minta clue.....hehehe....nanti Chetam kasi
16. Zuwariah Hazemi - serunding ayam / daging
17. Delima Omar - Sagun
18. Siti Daharah - Sagon
19. Agos mn - Sagon

Hari Penyampaian Sijil Tadika Bistari IT, Bandar Teknologi Kajang

Chenul dah bersiap nak ke majlis penyampaian sijil. Siap ngan make-up lagi.

Deretan bakul berhias indah yang diisi dengan gulungan sijil.

Chenul turun ke bawah untuk berikan sekuntum bunga untuk Umi dan Buya sambil diiringi lagu Ayah dan Ibu oleh Allahyarham Sudirman Hj Arshad.

Persembahan oleh pelajar-pelajar 5 tahun. Lagu Putra Putri.


Selain dapat sijil, setiap pelajar dapat goodies bag

Ada pengantin lagi.....hehehe

Chenul tengah bertwist dengan lagu Selamat Pengantin Baru....nanti tengok video clip

Pelajar 6 tahun yang menari tarian Zapin

Dari kiri Cikgu Wan, Cikgu Jothi, Cikgu Shidah, Cikgu Lin dan Cikgu Su
Inilah barisan guru-guru Tadika Bistari IT yang mengambil masa seminggu untuk melatih anak-anak kecil ni membuat persembahan....TAHNIAH. Tak sangka pulak ramai betul pelajar tahun ni....67 orang. Mesti semput nak uruskan mereka semua.

Kelas Coklat : 8 Nov 2009

Gambar Chetam ambil setelah kelas coklat selesai. Sebab tu meja kosong.

Kawan Chetam dari tahun 90an pun datang belajar sambil bawa anak bongsu. Norizan ni kawan satu ofis dulu di MBf Kajang.


Yang ini Zana dari Puchong dengan Faezah dari Sg Besi. Hasil dari soal siasat oleh Zana.....baru lah tahu yang Faezah ni Pegawai Polis.

November 20, 2009

Iklan Berbayar: Belina Shop - Masalah Dengan Kulit Anda?

Hapuskan masalah jerawat di badan, mengurangkan bau badan, mencerahkan kembali ketiak hitam, daki-daki degil, kulit kusam, kulit kering, kulit berminyak, jerawat muka, jeragat, pigmentasi, blackhead, whitehead, panau dibadan dan kulit sensitif. Bertindak dengan berkesan secara semulajadi.

Mengandungi Bahan-bahan Semulajadi,

Tanpa Pengelupasan,

Tiada kesan sampingan,

Tidak mengandungi bahan kimia yang merbahaya(Hydroquinon).

Disahkan Halal oleh FIANZ.The Federation Of Islamic Assosiation Of New Zealand. Ia juga Diiktiraf oleh JAKIM

Maklumat Lanjut di Belina Shop

KELAS ANJURAN ITA'S DELIGHT - RESEPI UNTUK DI CUBA MINI FRUITS CAKE

Assalamualaikum Semua,

Disini saya sertakan senarai jadual kelas bagi tahun 2009 dan 2010 (Sehingga Februari 2010)

Jika nak mencuba mini kek dibawah ini .... silakan... sedap rasanya.. baru aje keluar oven.

MINI FRUIT CAKE

180 GM TEPUNG GANDUM
1 STEH DRY YEAST (YIS KERING)
125 GM BUTTER
125 GM GULA KASTOR
2 BIJI TELUR (A)
150 GM BUAHAN KERING (MASUKKAN DIDALAMNYA HIRISAN BUAH KUNDUR)

1. PANASKAN OVEN 170C.
2. MASUKKAN BUAH2AN CAMPURAN DIDALAM M ANGKUK DAN MASUKKAN 1 SBESAR
TEPUNG GANDUM DAN GAUL.
3. AYAH TEPUNG DENGAN YIS KERING KEDALAM MANGKUK.
4. MASUKKAN BUTTER DAN GULA KASTOR, DAN PUTAR HINGGA BERKRIM.
5. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU DAN TERUSKAN PUTAR ADUNAN.
6. MATIKAN MESIN.
7. TEPUNG DI BAHAGIKAN 2.... 1 BAHAGIAN DI MASUKKAN BUAH2AN CAMPURAN
8. MASUKKAN 1 BAHAGIAN TEPUNG KEDALAM ADUNAN BUTTER. KACAU RATA.
9. MASUKKAN BAHAN CAMPURAN BUAH DAN TEPUNG.
10. KACAU RATA DAN SEDIA UNTUK DI BAKAR.
11. ACUAN KAK GUNA 5" BULAT

SENARAI KELAS 2009 - FEB 2010

KELAS MENGHIAS MOIST CHOCOLATE CAKE (SECARA TEORY)
KELAS PRAKTIKAL MEMBUAT HIASAN CUPCAKE (VANILLA DAN CHOCOLATE)

TARIKH: 19 DISEMBER 2009
TEMPAT: BENGKEL ITAS DELIGHT
WAKTU: 10.00 PAGI - 2.00 PETANG
YURAN: RM150.00

TEORI (PESERTA MELIHAT CARA-CARA PENGAJAR MEMBANCUH CUPCAKE, KEK
DAN JUGA MEMBANCUH BUTTERCREAM DAN CHOCOLATE GANACHE)

1. MEMPELAJARI TEKNIK DAN TIP UNTUK MEMBANCUH & MEMBAKAR CUP CAKE (COKLAT, VANILLA) DAN CHOCOLATE MOISTE CHOC KEK - RESEPI AKAN DIBERIKAN
2. MEMPELAJARI CARA MEMBANCUH BUTTERCREAM (untuk hiasan cupcake)
3. MEMPELAJARI CARA MEMBANCUH CHOC GANACHE
(memasak coklat ganache panas dan tuang keatas permukaan kek)
(memasak coklat ganache untuk hiasan di keliling dan permukaan kek)
- RESEPI AKAN DIBERIKAN

PRAKTIKAL
1. PESERTA AKAN MENGHIAS SEBANYAK 12 JENIS CUPCAKE DENGAN PELBAGAI HIASAN

TEMPAT TERHAD SILA BUAT TENGESAHAN DENGAN EMAIL KE rozita64@gmail.com ataupun tel 017-6757329

KELAS MEMBUAT BISKUT JUALAN TERLARIS KELUARAN ITAS DELIGHT

TARIKH: 17 JANUARI 2010 (AHAD)
TEMPAT: BENGKEL ITAS DELIGHT
WAKTU: 2.00 PETANG- 6.00 PETANG
YURAN: RM120.00

1. ORANGE MOUSSE
2. MILKY MILK CHOCOLATE COOKIES
3. LOVELY SWEETMELON
4. ALMOND TOASTED COCONUT COOKIES
5. SUJI SALJU
6. TART BLUEBERRY
7. GREENLACE
8. CASHEWNUT SPRINKLE
9. PAPPERMINT CHOCOLATE COOKIES
10. CHEESE CRACKERS COOKIES
11. CHOCOLATE CRUNCHY
12. PISTACHIOS YUMMIES

KELAS MINI TARTS

TARIKH: 31 JANUARY 2010
WAKTU: 2.00PM-6.00PM
TEMPAT: BENGKEL ITAS DELIGHT
YURAN: RM100.00

1. SARAWAK CHOCOLATE TART
2. BLUEBERRY CHEESE TART
3. MOIST PANDAN COCONUT TART
4. PINEAPPLE CHEESE TART
5. LEMON TART
6. CHOCOLATE ALMOND TART
7. FRUITS TARTLET
8. VIENNES TART
9. TART GULUNG CREAM CHEESE

KELAS KUIH MUIH TRADISIONAL DAN DESSERT

TARIKH: 7 FEBRUARY 2010
WAKTU: 10.00 AM-3.00PM
TEMPAT: BENGKEL ITAS DELIGHT
YURAN: RM100.00

1. TALAM SOYA PANDAN
2. TALAM LAPIS KELADI
3. TALAM LAPIS LABU
4. TALAM SUJI PANDAN
5. KUEH PANDAN KACANG HIJAU
6. TALAM ABUK ABUK SAGO
7. AGAR-AGAR BLUEBERRY CHEESE
8. PUDING GULA MELAKA KACANG HIJAU

KELAS FONDANT DAN SUGARPASTE DECORATION FOR CAKES DAN CUPCAKES

TARIKH: 14 FEBRUARY 2010
WAKTU: 10.00 AM-6.00PM
TEMPAT: BENGKEL ITAS DELIGHT
YURAN: RM500.00
LIMITED SEAT

MODULE
1. HOW TO MAKE FONDANT (FOR COVERING CAKES)
2. HOW TO MAKE SUGARPASTE (FOR MAKING FLOWER, ARUM LILY)

NOTA: GAMBAR CAKE DAN CUPCAKES ADA DI GALERY - CLASS

1. PESERTA AKAN DI AJAR DARI PROSES PENYEDIAAN MEMBANCUH FONDANT UNTUK MEMBALUT KEK DAN MENGGUNAKAN TEKNIK-TEKNIK KHAS UNTUK MENGHIAS KEK TERSEBUT.
2. PESERTA AKAN DI AJAR DARI PROSES PENYEDIAAN MEMBANCUH SUGARPASTE UNTUK MEMBUAT BUNGA.
3. PESERTA AKAN DIBERIKAN CUPCAKE UNTUK DIHIAS DENGAN FONDANT DAN BEBERAPA DESIGN BUNGA YANG SESUAI UNTUK DIJADIKAN HANTARAN ATAU CENDRAHATI PELBAGAI JENIS MAJLIS

KELAS PENGHASILAN COKLAT DARI RUMAH

Tarikh: DITETAP KAN ATAS PILIHAN PESERTA
Minimum peserta; 2 ORANG
Yuran: RM250.00

Module 2009
1. Cara-cara menghasilkan coklat menggunakan coklat converture.
2. Membuat inti coklat, strawberry, peanut butter dan chocolate.
3. Menghias Biskut Pistachios Chocolate menggunakan coklat compound
4. Menghias Chocolate Ball menggunakanc oklat compound.
5. Menghias biskut dengan fondan dan royal icing.

Module tahun 2010
1. Cara-cara menghasilkan coklat menggunakan coklat converture
2. Membuat inti coklat, stowberry, peanut butter dan chocolate.
3. Menghias Biskut Pistachios Chocolate menggunakan coklat compound
3. Cara-cara membuat Stainglass Cookies dan menghias cookies menggunakan fondant dan royal icing

NOTA:
TEMPAT TINGGAL DISEDIAKAN BAGAI PESERTA DI LUAR KAWASAN.

KELAS CUPCAKE HIASAN DAN FONDAN/SUGARPASTE, ITAS DELIGHT BERGABUNG DENGAN NURULL BAKERY ...

KETERANGAN LEBIH LANJUT SILA LAWAT www.ita-delight.com

Kak Ita