Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
October 30, 2007
Hidangan Raya dari Baya - Biskut Dahlia
11/2 cawan butter.
1 cawan gula( kalau tak suka manis kurangkan skit)
1biji kuning telor.
1 sudu teh asen vanilla.
1 cawan tepung gandum.
1 1/2 cawan tepung jagung.
1 1/2 cawan tepung kastard.
Campurkan semua bahan, uli sampai jadi doh yg boleh diterap. Guna acuan samprit yg berbentuk bunga. Bakat 350f selama 15-17 minute...
Hidangan Raya dari Baya - Apricot Sesame Cookies
1 cawan butter dilembutkan
1/2 cawan gula
1tsp vanilla asen
2 cawan tepung
1/2 tsp garam
7 tabsp sesame seeds.( baya goreng sekejap)
6 tabsp apricot jam
Campurkan butter dan gula, beat in almond ext.
Masukkan tepung dan garam, gradually add to creamed mixture.
Roll into 1 inc balls,then roll in sesame seeds.
Make an indentation in the center of each ball.Fill with jam.
Bake at 400F for 15 mins. or until lightly browned.
Hidangan Raya dari Baya - Pavlova Kak Roy
7 telur putih (room temp.)
3/4 cup gula biasa.
2/4 cup gula icing.
2 sudu teh corn starch.
2 drops white vinegar( hanya 2 -4 titik sahaja bukan banyak )
secubit garam.
Cara-cara
Pukul telur sampai kembang (high speed), next masukkan bahan-bahan berikutnya. Pastikan gula betul2 hancur dan sebati. Spray tempat pembakar. Bakar Oven 320o temp selama 1 jam. 175o untuk selama 1/2hr. Jangan buka sampai dah siap. Kalau nak rangup biarkan dalam
oven sampai sejuk.
Atasnya: 2 pek cool whipped cream (kalau rajin buatlah whipped cream sendiri kalau tak beli saja) -nak cantik lagi atasnya .... kiwi, strawberry, blueberry and peaches. Tak ada fresh dalam tin. O.Klah..... pastikan toskan dulu airnya keringkan atas kitchen towel....... kalau berair tak cantik.
Selamat mencuba.
Nota Kaki dari Baya:
Bekas kena betul betul bersih dari grease, dan tak boleh lansung bercampur dengan air or kuning telor walaupun setitik, jika bercampur takkan jadi base meringue nie.. dan masa membakar jangan dibuka langsung oven.
Gulai Terung dengan Kerang Kak Tih
October 29, 2007
Kek Keju Versi Chetam
Kak Ti ngan Kak Tih suka yang perasa Oren dengan buah Pic. Makan sampai tak hingat dunia.....hehehehe....bebudak pulak suka yang perasa coklat tu tapi sebenarnya depa lebih teruja ngan biskut Cream-o tu sebenarnya.
Kek Keju Versi Chetam
Kek Sepan
Inti (Filling)
a)
2 biji kuning telur
150 gram gula
160 gram susu
Masak gunakan cara double boiler
b)
2 1/2 sudu besar gelatin dilarutkan dalam 6 sudu besar air didih
c)
250 gram krim keju
250 gram double krim - pukul sedikit
d)
1/2 sude besar jus lemon
Cara membuatnya
Campurkan serbuk biskut hancur dengan mentega cair dan bentukkan di dalam acuan bulan 9" (loose base) - sejukkan
Pukul krim keju sehingga licin, masukkan a, b, d dan double krim.
Tuangkan ke dalam biskut hancur yang sudah dibentuk dan sejukkan selama 2- 3 jam
Kek Keju Perisa Oren
Chetam tambah buah pic dalam tin yang telah dipotong kecil-kecil ke dalam adunan filing . Bahagian atas di hias dengan susunan potongan buah pin.
Kek Keju Perisa Coklat
Chetam masukkan biskut Cream-O yang dipotong 4 ke dalam adunan filling.
Kek Lapis India - Sumber Kak Deeyanas Rnet
Kek Lapis India ni merupakan salah satu dari resepi Kek Lapis Sarawak yang tengah heboh di Rnet. Resepi disumbangkan oleh Kak Deeyanas (orang Sarawak - tokeh kek lapis) semenjak tahun lepas tapi cuma menjadi sebutan apabila Kak Rodziah mencuba resepi ini dan menayangkan gambarnya minggu lepas. Satu Rnet kecoh dan teruja ngan gambar yang ditayangkan termasuklah Chetam...hehehehe
Chetam cuba kek ni di Tepen semalam (hari ahad). Kek kureng menjadi kerana bahagian tengah sedikit lembik tapi rasanya memang sedap. Penimbang kakak Chetam dah rosak so Chetam hentam jer bahan-bahan yang perlu timbangan.
Kek Lapis India
Sumber : Kak Deeyanas Rnet
Gambar Yang tak Jadi : Chetam
Gambar Kek yang Cun : Kak Rodziah Rnet
16 oz mentega
10 biji telur
65 gm nestum putih (nestum beras bayi) - Chetam ganti ngan nestum untuk famili (dikisar halus)
300 gm gula - Chetam blend halus
100 gm tepung biskut marie - Hancurkan biskut marie ngan blender baru ditimbang
1 peket santan serbuk (50gm) -optional
397 gm susu manis
120 gm tepung gandum
coklat cadbury secukupnya - perasa strawberry yoghurt
Cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu hingga habis. Masukkan tepung biskut marie, nestum, tepung gandum, santan dan susu. Gaul rata. Bakar lapisan pertama hingga masak. Ratakan adunan untuk lapisan kedua dan susun coklat cadbury. Bakar hingga masak. Ulang hingga habis.
Nota Kaki Kak Deeyanas:
1) Biskut marie dikisar halus dan diayak baru ditimbang.
2) Susu dan gula boleh dikurangkan jika anda tidak gemar terlalu manis.
3) Gunakan acuan saiz 9" x 9" jika anda tidak suka kek yg terlalu tinggi.
4) Saya selalu kisar gula pasir biasa untuk buat kek, jarang guna gula kat bakery shop
October 25, 2007
October 24, 2007
AL FATIHAH BUAT DI ATAS PEMERGIAN IBU MERTUA DI KOTA MEDAN
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Genap setahun selepas Arwah Bapak meninggal dunia, Ibu Mertua pula meninggalkan dunia yang fana' ini pada petang Isnin, 22 Oktober 2007 bersamaan 10 Syawal 1428H. Arwah Ibu Mertua merupakan ibu tiri Buya. Walaupun ibu tiri, Arwah telah menjaga Buya semenjak Buya kecil lagi. Kalau Buya balik kampung, Arwah Ibu akan menyediakan masakan kegemaran Buya ialah Gulai Lemak Kentang.
Sepanjang bulan puasa, Arwah tidak sihat dan dimasukkan ke rumah sakit kerana sakit buah pinggang. Buah pinggang di sebelah kiri telah mengecut sementara yang di sebelah kanan terdapat batu karang. Dua hari sebelum raya, Arwah telah dibenarkan keluar dari rumah sakit. Semasa Chetam sampai ke rumah, hari Jumaat 12 Okt 2007, Chetam sempat berikan rantai tangan kristal untuk Arwah. Arwah telah memakai rantai tangan tersebut di Hari Raya. Tetapi Arwah amat lemah dan hanya berbaring di kamar sehingga hari Khamis lepas apabila sekali lagi dimasukkan ke rumah sakit. Chetam, Buya dan Chenul kembali ke Malaysia pada hari Jumaat sebelah malam.
Pagi tadi, Buya dan Chenul sekali lagi terbang meninggalkan Chetam untuk pulang ke Kota Medan. Ayah dan Adik-adik Buya amat memerlukan kehadiran beliau. Semalam, sepanjang hari kami mencari tiket tapi semuanya habis. Kalau Buya dapat tiket pukul 1 petang semalam, sudah pasti Buya sempat menziarahi jenazah Arwah Ibu tapi nak buat macam mana.
Salam Takziah buat adik-adik ipar. Semoga tabah menghadapi dugaan yang maha besar ini.
Semoga Arwah Ibu dicucuri rahmat dan ditempatkan di samping orang-orang yang beriman dan beramal.
Al Fatihah.
Chetam
24 Oktober 2007
October 11, 2007
SALAM LEBARAN DARI CHETAM SEKELUARGA
Chetam ambil kesempatan ini untuk menyusun jari sepuluh momohon maaf sekiranya selama Chetam bersiaran dari Teratak Chetam, ada kesilapan atau kesalahan yang telah Chetam lakukan.
InsyaAllah malam raya nanti Chetam akan berlepas dari LCCT menuju ke Kota Medan untuk berhari raya bersama Buya dan Chenul serta keluarga mertua di sana. Dah 3 minggu tak tengok muka Chenul....rindu banget. Chetam akan bercuti selama seminggu di sana so tiada sebarang aktiviti di Teratak Chetam nanti.
Semasa balik ke kampung minggu lepas, Chetam berkesempatan untuk menziarahi pusara kedua-dua Arwah Bapak dan Emak dan bersedekeh Surah Yassin kepada mereka berdua. Semoga Allah SWT sentiasa merahmati roh mereka berdua.
Di atas ni pusara Arwah Emak Chetam yang meninggal dunia pada bulan Februari 2006. Bila pegang batu nesan, rasa sebak di dada. Chetam baca Surah Yassin di pusara Emak sementara Kak Ti baca di pusara Bapak. Pusara mereka berdekatan sahaja.
Selesai membaca Yassin di pusara Emak, Chetam terus ke pusara Bapak. Pegang jer batu nesan, air mata menderu mengalir. Pemergian Arwah Bapak memberi kesan yang amat mendalam pada diri Chetam. Selepas Arwah Emak meninggal dunia, Chetam ingatkan Chetam punya waktu yang panjang untuk berbakti kepada Arwah Bapa. Bila Chetam bersetuju untuk beraya di Kota Medan buat pertama kali tahun lepas, Chetam tahu Arwah Bapak sedikit kecewa kerana beliau sudah merancang untuk beramai-ramai menziarahi pusara Arwah Emak di pagi raya. Beliau mengharapkan Buya untuk mengetuai acara membaca Yassin dan Doa tapi beliau redha dengan keputusan Chetam.
Chetam pegi beraya ke Medan dengan harapan yang sebaik sahaja pulang nanti, Chetam akan terus pulang ke kampung untuk bersalam dengan Arwah Bapak. Tapi takdir telah menentukan yang Arwah Bapak meninggalkan kami semua pada 10 Syawal. Chetam cuma sempat mengenggam tangan Arwah Bapak semasa beliau sedang nazak di Hospital Taiping. Namun Chetam tahu yang beliau telah bertahan selama 3 hari selepas kemalangan jalanraya semata-mata kerana menunggu kepulangan Chetam dari Medan.
Chetam ambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada kesemua abang-abang, kakak-kakak, abang-ipar ipar, kakak-kakak ipar dan anak-anak sedara. Selamat berkumpul di Raya Kedua nanti.
Berikut ialah adik beradik dan anak sedara Chetam :
- Abang Chak, Kak Chak, Eda dan Daud, Mamat, Ema dan Adi
- Abang Chik, Kak Chik, Nazri, Nazir, Ayu dan Haziq
- Abang Lang, Kak Ani, Asmeda, Shukri, Aishah, Ekin dan Sahir
- Kak Nah, Pak Su, Suhaila, Suhaili, Suhaimi, Suffian, Suhana, Fiza, Shamimi, Syarizal, Eddy, Aliff
- Kak Ti, Abang Shamsul, Hazman dan Biha
- Kak Jang, Abang Saipul, Adibah, Satirah dan Zahid
- Kak Tih, Abang Usop, Aqila dan Nani
Chetam
October 10, 2007
Jamu Mata Ajer yer......Resepi tarak
Kerabu Kerang ni mak mertua Kak Tih yang buat. Ada pucuk paku, jantung pisang, taugeh....SODAP. Tak sempat minta resepi...hehehehe
Lepat Labu
Lepat Labu
1 biji labu kuning - buang kulit
Kelapa parut - yang putih jer. Jangan lupa gaul ngan sikit garam.
Sikit garam
Sikit gula
Daun pisang yang dah dilayor
Potong labu kecik-kecik trus rebus sampai lembut. Dah lembut, buang air trus capai botol kicap untuk lenyekkan labu ni. Dah hancur, boleh tambah sikit garam dan gula.
Basuh daun pisang yang dilayor dan lap ngan kain.
Letak sesudu aduan atas daun pisang.
Letakkan inti kelapa di tengah-tengah.
Balut daut pisang. Masuk dalam pengukus dan kukus sehingga masak.
Disebabkan kami lewat mula keje melepat ni, lepat ni masak ngam-ngam time berbuka. So masa berbuka, kami makan lepat panas giler.....Sedap giler....bila panas, lepat ni masih lembut so kena makan ngan sudu.
October 09, 2007
ES KOKTEL CHETAM
ES KOKTEL CHETAM
1 tin buah-buahan koktel - Chetam guna yang siap ngan Nata de Coco
2 kotak Jelly perisa Lime - Didihkan air dan bancuh jelly ni. Ikut keterangan di belakang kotak
Pencelup Merah
Gula - ikut tekak sendiri
Ais secukupnya
Cara
Didihkan air dan bancuh jelly ni. Ikut keterangan di belakang kotak. Bekukankan dalam peti sejuk dulu. Dah keras, boleh dipotong kiub atau dicincang. Tuang buah-buahan koktel dalam bekas. Masukkan juga jeli perisa lime. Bancuh air gula yang dicampur sedikit pencelup merah. Tuang air gula ke dalam bekas. Akhirkan sekali masukkan air batu.
Nota Kaki Chetam : Pada mulanya air ni berwarna merah tetapi selepas dicampur jeli yang berwarna hijau, warna air bertukar seakan-akan air oren.
Nasi Ulam
Lagi Resepi Biskut Raya Sumbangan Baya
SWEET MELON COOKIES
A.
160 GM BUTTER
20 GM SHORTENING
100 GM GULA KASTOR
1 BIJI KUNING TELUR
½ STEH ESEN VANILA
B.
200 GM TEPUNG SUPERFINE
40 GM TEPUNG GANDUM
50 GM TEPUNG HONKWEE
30 GM TEPUNG KASTAD
100 GM BISKUT CHEESE JULIES (KISAR HALUS)
½ SBESAR BLUE POPPY SEED
HIASAN: KUNING TELUR & KUACI LABU
SEBATIKAN SEMUA BAHAN A.
MASUKKAN BAHAN B DAN ULI LEMBUT
TERAP DAN SAPUKAN DENGAN KUNING TELUR DAN LETAKKAN KUACI DI TENGAH NYA.
Nota: 100gm cheese cracker-kisar (guna biskut julies cheese; kisar & ayak.
Blue Popy seed @ kas-kas.
PRUNE OAT DELIGHT
A.
150 GM BUTTER
1 SBESAR SHORTENING
60 GM GULA KASTOR
1 BIJI KUNING TELUR
1 STEH ESEN VANILLA
B.
50 GM OAT, BAKAR,KISAR
20 GM COFFEE MATE/SUSU TEPUNG
1 SBESAR TEPUNG BERAS
50 GM TEPUNG JAGUNG
190 GM TEPUNG GANDUM
½ STEH EMPLEX
HIASAN: KUNING TELUR/PRUNE/
1. SATUKAN SEMUA BAHAN A.
2. MASUKKAN BAHAN B. ULI LEMBUT.
3. CANAI NIPIS DAN TERAP. LETAK INTI DAN GULUNG.
4. SAPU KUNING TELUR DAN TABUR BIJAN.
BISKUT SUJI BERKACANG
A.
150 GM BUTTER
100 GM MINYAK SAPI
120 GM GULA KASTOR
1 SBESAR MENTEGA KACANG
B.
200 GM TEPUNG SUJI /SOMALINA (KISAR HALUS)
200 GM TEPUNG NAIK SENDIRI
100 GM TEPUNG GANDUM
½ STEH GARAM
HIASAN: KUNING TELUR, KACANG TANAH KISAR
1. SEBATIKAN SEMUA BAHAN A.
2. MASUKKAN SEMUA BAHAN B. DAN ULI LEMBUT.
3. CANAI DAN TERAP, SAPU KUNING TELUR DAN TABUR KAN KACANG.
BISKUT SANDY KEJU
A.
120 GM BUTTER
80 GM GULA KASTOR
¼ STEH GARAM
40 GM CHEEDAR CHEESE, - PARUT HALUS
1 SBESAR BAWANG GORENG- RAMAS
B.
100 GM TEPUNG GANDUM
60 GM TEPUNG NAIK SENDIRI
¼ STEH SODA BICARBONAT
40 GM TEPUNG JAGUNG
40 GM CHEESE CRACKER KISAR
(BRAND :PRINGLES)
HIASAN: MERAH TELUR / BADAM CINCANG / KEJU CHEEDAR
1. SEBATIKAN BUTTER, GULA KASOR, GARAM.
2. MASUKKAN SEMUA JENIS TEPUNG DAN CHEESE CRACKER.
3. MASUKKAN KEJU PARUT DAN BAWANG GORENG, KACAU SEBENTAR.
4. CANAI DAN TERAP DENGAN ACUAN.
Nota: Optional: boleh letak ¼ paprika..jika suka
Hiasan: baya letak cheese diatas cookies :).
IRISH COOKIES.
A.
180 GM BUTTER
130 GM GULA KASTOR
20 GM SHORTENING
1 BIJI KUNING TELUR
1 STEH NESCAFE
1 STEH ESEN COFFEE
½ STEH BAKING POWDER
B.
200 GM TEPUNG GANDUM
100 GM TEPUNG UBI
40 GM NESTUM (kisar kasar)
HIASAN: PUTIH TELUR – SAPUAN, BADAM FLAKE DIHANCURKAN DAN CHOC RICE
P/s= Instead of using choc rice baya drizzle choc on top of the cookies.
SEBATIKAN SEMUA BAHAN A LALU MASUKKAN BAHAN B.
CANAI DAN TERAP. SAPUKAN DENGAN PUTIH TELUR DAN TABURKAN BADAM FLAKE
DAN CHOC RICE.
Nota: Nestum kisar boleh diganti dgn cornflakes kisar
PUDING KARAMEL (Bukan biskut tapi juadah berbuka)
BAHAN-BAHAN:
6 Keping Roti dibuang tepinya.
1tin( 354ml) susu sejat.
4 biji telor ayam saiz sederhana
2/3 cawan gula.
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan air.
CARA MEMBUATNYA:
1-Rendam roti di dalam air suam dan tos kan.
2-Pukul telur bersama dengan gula sehingga kembang. Campurkan esen vanila ,susu sejat dan air.
3-Setelah sebati semuanya, masukkan roti yang telah direndam tadi dan pukul sehingga sebati( pukul lama skit 5-10 minute speed 4-6, Ini akan buatkan adunan smooth setelah sejuk).
4-Ambil loyang atau sebarang bekas yang sesuai( bekas nie nak digunakan untuk terus mengukus), Masukan 10 sudu besar gula dan masak bersama api yang sederhana sehingga gula tersebut agak hangus atau sedikit kehitaman.Biar sejuk seketika. Kemudian, tuangkan bahan yang telah dipukul tadi kedalam loyang tersebut.
5-Tutup bekas dengan foil,untuk elak dari air kukusan jatuh kedalam adunan. Akhir sekali, kukus bahan tersebut selama 45-55minute. Sejukkan dalam petiais( kena sejuk betul baru boleh diterbalikkan, kalau terbalik masa panas adunan akan pecah),
6-Bila nak dihidangkan, ambil pisau lorekan tepinya supaya berpisah puding dan dinding bekas puding... terbalikkan puding tersebut, Gunakan bekas yg besar sedikit, sebab dia akan sedikit berkuah( dari gula hangus tadi)..