Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


December 26, 2007

Ganasnya Chenul bawa keter......

Raya Haji lepas balik Tepen......sempat bawa Chenul ke Giant Taiping yang baru dibuka bulan lepas. Tak sangka Chenul pandai bawa keter. Umi pun tak der lesen....hehehehe...

Keje Chenul memotong je keter lain. Memang laju Chenul drive. Teruja tengok.

Chenul cuba potong sepupu - Man dan Biha

Puas hati bila dah potong keter lain...hehehehe.

Tengok muka Chenul.....dok tengah korner baring.....Biha dok senyum simpul

Korner lagi.....

Nasi Lemak Sambal Tumis Ikan Sardin Chetam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Teringin pulak nak makan nasi lemak buatan tangan sendiri. Setiap hari sabtu dan ahad, selalu ajak Buya pegi makan nasi lemak tapi tak kesampaian. Bila tunggu Buya siap, tengok jam dah tengahari. So krismas semalam, Chetam buat sendiri.
Di samping nasi lemak dan sambal ikan sardin, Chetam juga hiaskan dengan ikan bilis goreng (best...kriuk..kriuk....Buya suka sangat), ayam goreng kunyit tak cukup, telur dadar dan kentang goreng.

Nasi Lemak Sambal Sardin Chetam
Sumber : Chetam

Nasi Lemak
Santan dalam pek plastik
Air secukupnya
Beras
Daun Pandan
Garam
Halia
Bawang merah

Basuh beras, tambah santan segera dan air secukupnya. Masukkan daun pandan yang sudah dibasuh, dikoyak dan diikat. Masukkan bawang merah yang telah dihiris dan halia yang diketuk. Tambah garam secukup rasa. Masak guna periuk letrik.

Sambal Tumis Ikan Sardin
1 tin ikan sardin (Chetam guna jenama Marina)
Cili boh
sedikit belacan
Ubi kentang yang dah digoreng (potong style wedges)
Sedikit air
Minyak masak
Sedikit garam dan gula

Panaskan minyak dalam kuali. Tambah cili boh dan belacan. Tekan belacan dengan sudip supaya hancur. Tambah sedikit air. Biar hingga naik minyak.

Masukkan kuah sardin dari tin, biarkan sekejap. Tuangkan ikan sardin dan gaul perlahan. Masukkan gula dan garam secukupnya. Bila dah siap, masukkan kentang yang telah digoreng.

Nota Kaki Chetam : Sepatutnya buat sambal tumis kena masukkan air asam jawa atau asam keping tapi Chetam tak buat begitu. Buya sensitif bila bab asam ni. Buya tak suka. Belacan pun Chetam tambah sikit jer.

December 14, 2007

Berita Terkini

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Chetam minta maaf sebab tak dapat nak mengemaskini Teratak Chetam sekerap sebelum ini. Chetam buat masa ni keje di projek ofis so jarang dapat mengakses internet untuk sapu sampah kat teratak chetam ni.

Anda masih lagi boleh tinggalkan mesej di Jom Sembang atau email chetam1@gmail.com. Kalau nak order apa-apa dari Toko Chetam, sila sms 014-6618250.

Sebelum tu, Chetam ambik kesempatan nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha kepada anda semua yang beragama Islam. InsyaAllah, Chetam akan balik ke Tepen malam raya ngn ngan keretapi. Kalau anda pun balik beraya atau singgah di sekitar kawasan Changkat Jering atau Pekan Simpang, jangan segan silu singgah ke Teratak Famili Chetam.

Salam Manis dari Chetam

December 07, 2007

Gelang Tangan Fesyen Terkini - 3 pilihan warna




Kuih Siput

Kuih Siput
Sumber : Kuali Bersama Norzailina Nordin, Kosmo 7/12/2007

600gm tepung gandum
2 sudu kecil garam
160gm marjerin
20gm lemak sayuran
1 biji telur
200 - 220 ml air
Minyak masak

Cara
1. Ayak tepung bersama garam
2. Gaulkan marjerin dan lemak sayuran dengan tepung
3. Bila sebati, masukkan telur dan sedikit demi sedikit air
4. Uli menjadi doh yang lembut
5. Ambil sedikit, tekan di atas acuan hingga nipis
6. Kemudian gulung seperti menjadi bentuk siput
7. Goreng di dalam minyak panas hingga keemasan
8. Angkat dan sejatkan. Bila sejuk, simpan dalam bekas kedap udara

Kuih Siput
Sumber : Sifu Suria Rnet
Dimodified oleh : Sifu Anis Rnet (yang kaler biru)

Kuih siput
1 cmt tepung beras
3 cups tepung gandum
2 sudu besar marjerin
1/2 cmt baking powder
1 cmt serbuk cili
1 cmt serbuk jintan manis
1 cmt serbuk jintan putih
1/4 kiub pati ikan bilis (saya guna jenama maggi)
8 ulas bawang merah + 10 helai daun kari= blend
1 cmt garam
1/4 cup air - ikut sesuaii

Gaul semua bahan dan uli
Terap atas acuan kuih siput, pas tu goreng

December 06, 2007

IKLAN : Produk dari Kristal dan Mutiara Swarovski

Jam Kristal Spacer LIPs dan Rantai Tangan Flower

Ready stock. Jika berminat sila email chetam1@gmail.com atau sms 014-6618250. Anda juga boleh membuat tempahan untuk warna kegemaran anda.



Muka jam dan spacer LIPs dihiasi rhinestone warna hijau. Kombinasi kristal bulat 6mm - Crystal AB dan Peridot.
Harga : RM120.00



Muka jam dengan jenama CHANEL. Spacer LIPs dihiasi rhinestone warna putih. Kombinasi kristal bicone 6mm - Jet AB dan Black Diamond.
Harga : RM100.00


Rantai tangan Flower.
Kombinasi kristal bicone 8mm dan 4mm warna Ruby, kristal UFO warna putih, bola emas 14K. Diikat dengan dawai 14K.
Harga : RM85.00


Gabungan Kristal Swarovski dan Mutiara Kristal Swarovski


Kombinasi Kristal AB warna hitam 8mm dan Mutiara Kristal warna putih 8mm

Kombinasi Kristal AB warna putih 8mm dan Mutiara Kristal warna hitam 8mm

Kombinasi Kristal AB warna merah 8mm dan Mutiara Kristal warna putih 8mm

December 05, 2007

Kelas Mengaji Dengan Buya

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Sekiranya anda berada di kawasan Kajang seperti Bandar Teknologi Kajang, Kajang Prima, Taman Jasmin, Taman Maju, Taman Asa Jaya, Bukit Mewah dan memerlukan Guru Agama untuk anak-anak anda, boleh minta Buya tolong ajarkan.

Kelas mengaji sebanyak 2 kali seminggu boleh diadakan di rumah anda. Kelas mengaji 1 jam untuk seorang anak atau anda boleh kumpul 5 orang anak untuk kelas selama 2 jam.

Sila email chetam1@gmail.com sekiranya anda berminat.
Chenul tengah belajar Iqra' dengan Buya. Chenul baru umur 3 tahun ++ dan sekarang dah masuk Iqra' 2. Itupun selepas bercuti balik Medan selama sebulan lebih, Chenul kena turun semula ke Iqra' 1. Sekarang dah naik semula ke Iqra' 2.

Atas Permintaan - Pandan Layer Cake

Minta maaf sebab bahasa orang susah. InsyaAllah, Chetam akan cuba dapatkan satu lagi resepi dari majalah.

Resepi dari Mas Rnet
Gambar dari Arlina Rnet

PANDAN LAYER CAKE
Chiffon Cake

A/
4 yolks
70gm caster sugar
¼ tsp salt
80 gm oil
115gm pandan juice

B/
150gm superfine flour
1tsp baking powder

C/
4 egg whites
60gm caster sugar
1tsp cream of tartar

D/Custard
1050gm santan cair
225gm caster sugar
75ml pandan juice/extract
3/4tsp pandan essence
90gm green hoen kwoe
1 1/2 Tb agar2 powder

E/
Dessicated coconut

Method

1. Preheat oven 180C.
2. Beat A by using hand whisk until sugar dissolve.
3. Add in sifted B, stir until combined.
4. Beat egg whites and cream of tartar until foamy, add in caster sugar and continue to beat until stiff (meringue).
5. Fold C into AB mixture in 3 batches (3 times) using hand whisk, each time stir SLOWLY.
6. Pour into a lined 10 x 10 inch tin.
7. Baked for around 45-50 minutes or until top is brown. Once baked, straight away invert tin on to wire rack and let it cool for 1 hour.
8. After 1 hour, turnover, remove from tin and rid off crust or skin from top of cake.
9. Slice into 4 layers. Put aside and prepare for custard.

Custard
10. Combine D in a non stick wok or saucepan.
11. Cook under low flame, stir constantly until thicken and bubble appeared. Off flame.

Assembling
12. Use back the tin. Pour around 1 ½ cup of custard into tin and level it out. Let it set a little while (not too long)
13. Take a layer of cake and lay it on the custard. Pour custard onto the cake and make sure to fill the gap at the sides. (In the case where there is too little gap in between cake and tin, cut off the sides beforehand)
14. Repeat same for next layer and the last layer will be the cake layer. NEVER POUR CUSTARD on top of the layer as that will be the base of the cake.
15. Cover the top with cling wrap or aluminum foil and chill cake for 3-4 hours but overnight better.
16. Once chilled, use knife to loosen custard at the sides (please be careful you might cut the custard),
17. Turn the cake over gently on to a board and sprinkle with dessicated coconut on top and to the sides of the cake and voila, it’s ready to be eaten….

Note: Can use sponge cake instead of chiffon

November 29, 2007

Katalog Baru di Toko Chetam

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan cadar pengantin, cadar biasa, telekung, perhiasan wanita dan lain-lain barangan, silalah berkenjung ke Toko Chetam. Chetam baru updatekan dengan katalog-katalog yang berwarna warni. Terdapat juga promosi untuk cadar di mana beli 1 cadar dapat percuma lagi 1 cadar atau beli 1 cadar dan dapat percuma 1 comforter.

Terdapat juga koleksi Telekung yang cantik dan berwarna warni khas untuk anak-anak dan wanita dewasa. Ada juga koleksi brooch yang murah-murah serta lain-lain perhiasan diri. Katalog akan ditambah sedikit demi sedikit. Jika berminat untuk melihat katalog ini, sila klik gambar koleksi-koleksi di bawah. Anda boleh juga klik gambar-gambar dalam katalog untuk melihat imej yang lebih besar. Harga barangan terdapat di dalam katalog.

Jika berminat, sila email chetam1@gmail.com

Koleksi Cadar Pengantin
Koleksi Cadar Pengantin

Set Koleksi Cadar Promosi
Set Koleksi Cadar Promosi

Koleksi Alas Peti Ais, Sarung Bakul Sampah dan Saprah
Koleksi Alas Peti Ais, Sarung Bakul Sampah dan Saprah

Koleksi Alas Meja Bulat, Sarung Kusyen dan Langsir
Koleksi Alas Meja Bulat, Sarung Kusyen dan Langsir

Koleksi Telekung
Koleksi Telekung

Koleksi Brooch
Koleksi Brooch

Koleksi Rantai Leher
Koleksi Rantai Leher

November 28, 2007

BERAYA DI MEDAN 2007 - Part 2

Chetam sambung yer.....Raya ke 4, Chetam, Buya, Chenul, Ayah Mertua dan adik2 ipar serta biras ke Sialang Buah untuk melawat anak angkat Ayah di samping tu nak mandi manda di pantai. Dalam kepala Chetam dok ingat pantai ni macam Port Dickson. Rupernya tak. Lebih merupakan perkampungan nelayan. Anak angkat ayah, iaitu Bang Udin yang baju merah di bawah ni merupakan seorang nelayan. Dia yang jadi guide hari tu.

Ayah sebenarnya tak berapa sihat. Jalan kena berpimpin tapi bersemangat nak jumpa Bang Udin.

Tempat sampan berlabuh.

Ramai-ramai punggah barang. Nak kena naik sampan ke lokasi perkelahan kerana jambatan putus.

4 orang pimpin Ayah untuk masuk dalam sampan. Sampan putih khas untuk kami sekeluarga. Free wei......sebab advantage ada guide.

Adik Ipar, Amri dan anak beliau, Suhaila di bahagian depan sampan.

Yang pegang hailer tu dok kawal trafik. Bukan lapangan terbang ajer ada pengawal trafik. Sebenarnya banyak sampan dan perahu yang dok masuk ke jeti yang sempit untuk ambil penumpang.

Sebenarnya, kawasan putih di belakang tu la tempat berkelah. Sebenarnya jarak dekat sesangat tetapi terpaksa gunakan sampan untuk menyeberang setelah jambatan rosak. At least nelayan dapat mata pencarian tambahan.

Bang Udin yang arrange makan seafood ni. Fresh dari nelayan yang baru balik dari laut. Ada ikan besar yang diberi oleh Bang Udin yang merupakan hasil tangkapan hari-hari sebelumnya. Dalam talam adalah campuran kerang dan kepah.

Dalam pinggan tu udang mantis.....udang yang macam ulat bulu tu...hehehehe. Sambal dalam piring kecil tu memang mengancam. Selain tu ikan bakar juga ketam rebus. Ketam atau kepiting fresh sebanyak 4 kilo cuma berharga RP75000. Memang puas hati makan ketam.

Ayah sedang menikmati hidangan tengahari di samping Adi, adik ipar yang paling bongsu. Bang Udin melayan Ayah makan. Siap dikopeknya isi ketam dan disuapkan ke mulut Ayah. Bang Udin rasa terharu sebab Ayah sudi datang melawat beliau.

Sesi makan lagi.....Amri pulak isi perut selepas puas mandi di laut.

Budi dan anak-anak sedang mandi. Air tak cantik. Chetam pun tak pi mandi.

Sedang bersiap nak naik sampan...dah senja. Di belakang tu la jambatan yang rosak tu. Masa Chetam nak naik sampan, kedua-dua tangan Chetam dipegang oleh Adi dan anak Bang Udin. Chetam rasa segan la pulak so Chetam cakap...."Relax....relax la....". So depa berdua terus lepaskan tangan Chetam. Chetam panjat masuk sampan dan terus meluncur ke lantai sampan....heheheh......silap Chetam sebab pakai sandal yang licin. Walaupun meluncur jatuh, tak rasa sakit pun. Macam naik gelongsor jer...hehehehe


Adik-adik ipar Chetam iaitu Lilah, Lidah dan Runi. Chenul terselit di tengah-tengah.


Dah sampai jeti. Siap-siap untuk turun.

Traffic controller masih setia ngan hailer beliau.