Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
September 26, 2006
SALAM RAMADHAN DARI BUYA, CHETAM DAN CHENUL
Assalamualaikum
Maaf bebanyak sebab tak dapat nak mengemas Teratak Chetam. Chetam sibuk sesangat sampai pertengahan bulan depan.
Terima kasih pada yang sudi memberi ucapan menyambut Ramadhan kepada Chetam.
InsyaAllah, bila dah lapang nanti, Chetam akan kemaskan Teratak Chetam ni sebelum Raya menjelang. InsyaAllah, dengan izin Allah, tahun ni Chetam sekeluarga akan beraya di Kota Medan. 1st time raya Aidil Fitri di rumah mertua. So Chetam akan cuti panjang nanti.
Bila Bulan Ramadhan menjelma, rasa sayu sangat terkenangkan Arwah Bonda yang tiada. Lagi sayu mengenangkan Bapak yang tidak berteman di bulan Mulia ini. Alhamdullilah, kakak dan abang ipar serta anak-anak sentiasa setia menemankan Bapak.
Bila teringat kakak Chetam yang sorang ni.....meleleh air liur pulak jadinya.......Laksa Kak Tih memang sedap. Malangnya.....sampai sekarang belum dapat resepi sebab dia asyik sibuk dengan menjahit. Nampak gayanya, raya tahun ni Chetam akan kempunan Laksa Kak Tih. Tapi dengar cerita, tahun ni bapak pesan jangan buat ketupat daun palas sebab yang pandai balut ketupat ni hanya Arwah Bonda dan juga Chetam. Raya tahun ni, Kak Tih nak buat Nasi Ayam Keluarga Diana.
Jika anda belum mencuba Nasi Ayam Keluarga Diana.....cari lah resepinya di bulan terdahulu kerana amat senang membuatnya dan rasa memang sedap. Ada yang cakap, lagi sedap dari Nasi Ayam Linda Onn.....hehehe....bukan Chetam cakap tau......
Ok lah.....stop sini sebab nak kembali ke ofis client yang tak leh masuk internet.....
Salam Ramadhan
CHETAM
September 08, 2006
Bake Hazelnut Coffee Cheese Cake
Sumber: MamaZieza Rnet
Gambar: Arlina Rnet
Untuk base
150 gm butter
30 gm gula perang
1 sudu besar nescafe/instant coffee dicampur dgn 1/2 sudu besar air.. (jadikan pes)
200 gm digestive biscuits (Mc Vities) - hancurkan dan lumatkan....
50 gm kacang hazelnut.. halus
60 gm cooking cekelat dicairkan
Gaul biskut, kacang, gula, nescafe dgn butter tu tadi. Tekankan ke dalam acuan springform berukuran 8 x 8 inci.
Ratakan cokelat yang telah dicairkan... Simpan dalam esbox sat.
Fillings
500 gm Philadelphia Cream Cheese
130 gm gula kastor
2 1/2 sudu besar instant cofee
20 gm tepung jagung
50 gm kacang hazel (halus)
4 biji telur (dipecahkan terlebih dahulu dan kacau-kacau sikit)
300 ml whipping cream
Cream Cheese di keluarkan dari peti es lebih kurang 1 - 2 jam sebelum digunakan supaya dalam keadaan suhu bilik dan tidak akan berketul bila kita memutarnya.
Putar Krim Cheese dgn gula sampai kembang. Masukkan kacang dan tepung. Masukkan nescafe yang dibancuh dgn 2 sudu besar air panas. Masukkan tepung dan masukkan telur. last masukkan whip cream tadi dan kacau hingga sebati... Tuang ke atas base tadi. Buatlah design atas cake tu kalau nak.. tak nak tak perrr...
Bakar secara bain marie....lebih kurang 45 minit ke 1 jam. pastu tutup api oven dan biarkan kek tu di dalam oven... sekurang-kurangnya 1 jam atau pun seelok-eloknya semalaman.. hehehehe...dah sejuk baru kuarkan dari acuan... kalau tak jadi kek gunung berapi meletup.
Nota Kaki Mamazieza: Acuan Spring Form tadi hendaklah di balut dgn aluminium foil sebelum letak ke dalam bekas yang berisi air. Kang basah plak kek tu...
September 07, 2006
KEK OREN MAMA ZIEZA
Ada yang tanya resepi kek oren yang Chetam guna untuk buat cupcakes hari tu. Di bawah ni ialah resepinya. Kek ini mendapat top ratings dalam Rnet.
KEK OREN MAMA ZIEZA
Sumber: Mama Zieza
Gambar: Diana
Bahan-bahannya
300 gram butter
300 gram gula
5 biji telur (guna 4 biji putih dan 5 biji kuning telur)
320 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar fresh orange juice
2 sudu besar sunquick (optional)
1 sudu teh orange paste
setitik warna oren atau pun kuning telur
Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah C. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga kembang dengan kelajuan tinggi.
3. Masukkan jus oren, orange paste dan juga pewarna kuning/ oren. Gaul rata.
4. Masukkan tepung dan kaup dan balikkan pusing satu arah dengan spatula sehingga sebati.
5. Lenser loyang dengan mentega dan salutkan dengan tepung.
6. Tuang adunan tepung kedalam loyang.
8. Bakar selama 45 minit atau sehingga masak. Gunakan lidi untuk mengguji jika kek telah masak.
KEK OREN MAMA ZIEZA
Sumber: Mama Zieza
Gambar: Diana
Bahan-bahannya
300 gram butter
300 gram gula
5 biji telur (guna 4 biji putih dan 5 biji kuning telur)
320 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar fresh orange juice
2 sudu besar sunquick (optional)
1 sudu teh orange paste
setitik warna oren atau pun kuning telur
Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah C. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga kembang dengan kelajuan tinggi.
3. Masukkan jus oren, orange paste dan juga pewarna kuning/ oren. Gaul rata.
4. Masukkan tepung dan kaup dan balikkan pusing satu arah dengan spatula sehingga sebati.
5. Lenser loyang dengan mentega dan salutkan dengan tepung.
6. Tuang adunan tepung kedalam loyang.
8. Bakar selama 45 minit atau sehingga masak. Gunakan lidi untuk mengguji jika kek telah masak.
Subscribe to:
Posts (Atom)