Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


September 30, 2005

Jemputan ke Majlis Bacaan Yassin dan Solat Hajat di Masjid KLCC

Assalamualaikum

Sekiranya anda free pada pagi Ahad, 2 Oktober 2005, Chetam jemput untuk menghadiri Majlis Bacaan Yassin dan Solat Yassin di Masjid KLCC. Majlis ini adalah anjuran YG ResepiNet dan YG MealTimeMenus. InsyaAllah, kami akan berkumpul di perkarangan Masjid KLCC sekitar jam 10.30 pagi.

Majlis ini diadakan untuk ahli keluarga kami yang mengalami kemalangan di Rome iaitu Diana. Chetam harap sudilah kiranya kita berkumpul untuk tujuan yang murni ini.

Alhamdullilah, Diana beransur pulih berkat doa keluarga dan sahabat semua.

Chetam

BABY FARAH CANDY BARS sumbangan Diana ResepiNet



Bahan-bahannya
1 cawan peanut butter chunky
1 cawan sirap jagung
1/2 cawan gula perang, dipadatkan
1/2 cawan gula pasir
6 cawan cornflakes, diramas
1 cawan semisweet chocolate chips
1 cawan kacang, dicincang

Cara-caranya
1. Dalam saucepan, gunakan api sederhana, masukkan peanut butter, sirap jagung, gula perang dan gula pasir. Masak sambil dikacau selalu sehingga rata. Angkat dari atas api, cepat-cepat masukkan cornflakes, chocolate chips dan kacang sambai semuanya digaul dengan sebati
2. Tekan adunan dalam loyang 9 x 13 inci yang telah disapukan dengan mentega. Potong sewaktu masih panas. Saya dapat 18 bars.

REVIEW: Sedap, kalau dah makan tak boleh stop... anak jiran saya sungguh menyukainya... sempat ambil lagi dua... boleh juga gunakan resipi untuk buat jual....
Tips: tekan adunan dengan padat kalau tidak susah untuk potong senang berderai... kasi 8 out of 10 rating...
Posted by Picasa

CHOCOLATE TRUFFLES sumbangan Diana ResepiNet


Coklat buatan sendiri 3

Bahan-bahannya
80 gram whipped cream
200 gram dark chocolate, dipotong kecil
20 gram mentega lembut
serbuk koko

Cara-caranya
1. Didihkan whipped cream dan masukkan coklat. Kacau hingga sebati. Ketepikan ia hingga sejuk selama 10 minit.
2. Masukkan mentega lembut dan gaul sebati. Biarkan ia sejuk. Simpan dalam peti sejuk sehingga ia keras.
3. Keluarkan dari peti sejuk. Gaul adunan hingga lembut dan letakkan dalam beg piping. Paip keatas kertas kuih. Simpan didalam peti sejuk sehingga ia keras dan bentukkan menjadi bebola.
4. Sadurkan bebela coklat dengan serbuk koko dan letakkan kedalam mangkuk kertas yang kecil, simpan di tempat dingin yang bersuhu 20 darjah C.

Nota: Gunakan milk chocolate jika mahu sebab anak-anak mungkin tidak suka dark chocolate sebab rasanya tak berapa manis
Posted by Picasa

WHITE ROCHERS sumbangan Diana ResepiNet



Coklat buatan sendiri 2

Bahan-bahannya
200 gram badam hiris
40 gram gula aising
200 gram coklat putih, dicairkan

Cara-caranya
1. Basahkan badam hiris dengan air dan taburkan gula aising diatas dan gaulkan.
2. Alaskan kertas kuih diatas loyang pembakar dan bakar badam pada suhu 180 darjah C. Sentiasa terbalikkan badam sehingga ia berwarna kuninig keemasan. Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan sebentar supaya ia sejuk.
3. Campurkan coklat cair dengan kacang badam yang telah dipanggan dengan sempurna.
4. Titis satu sudu aduann ke atas kertas minyak. Paipkan sedikit corak coklat hitam diatas.
5. Simpan dalam peti sejuk selama 5-10 minit atau sehingga ia keras. Keluarkan dari peti sejuk dan simpan ditempat dingin yang bersuhu 20 darjah C.

Nota: Corak diatas Rochers masukkan coklat putih didalam beg plastik dan gunting hujung sikit sahaja dan line-linekan coklat putih diatas rochers. Exactly macam yang jual dikedai coklat!! Kalau tak suka coklat putih boleh gantikan dengan dark chocolate atau milk chocolate. Atasnya pula gariskan dengan coklat putih.
Posted by Picasa

THREE IN ONE sumbangan Diana ResepiNet



Coklat buatan sendiri 1

Bahan-bahannya
Dark chocolate, dicincang
Kacang badam, dipanggang (kacang badam sebiji-sebiji ya jangan dicincang)
Kacang hazel, dipanggang
Kacang walnut, dipanggang

Cara-caranya
1. Cairkan coklat hitam dan masukkan kedalam beg piping. Paipkan bentuk bulat leper lepar 4cm diatas kertas kuih.
2. Aturkan kacang badam, hazel dan walnut diatas coklat leper itu.
3. Sejukkan didalam peti sejuk selama 2 minit atau sehingga ia keras. Siap untuk dihidang.

Nota: Boleh gunakan sebarang jenis coklat seperti milk chocolate, semi sweet dan sebagainya.
Posted by Picasa

TALAM DURIAN PULUT HITAM sumbangan Diana ResepiNet



Sumber : Bonda Diana sendiri

Lapisan Bawah
14 oz pulut hitam
16 oz pulut putih
24 oz santan pekat
sedikit garam
20 sen daun pandan

Lapisan Atas
6 cawan santan pekat
12 sudu makan tepung gandum
4 sudu makan tepung kanji/ tepung jagung
8 biji telur
3 1/2 cawan gula pasir
6 ulas isi durian
sedikit pewarna kuning
sedikit garam
daun panda

Cara membuat Lapisan Bawah
Pulut hitam dan pulut putih dicampurkan, dicuci dan direndam selama 1 jam. Kemudian toskan airnya, masukkan pulut tadi kedalam loyang, tuangkan santan dan letakkan daun pandan diatasnya yang telah dicampurkan dengan garam dan kukus dengan api yang sederhana selama 1 jam. Keluarkan dari kukusan dan gaul rata pulut yang telah dikukus. Daun pandan dibuang dan kemudian tekan dengan plastik. Kalau plastik melekat letakkan sedikit sahaja minyak masakan. Kalau panas gunakan tuala dalam plastik sebagai alas. Tekan pulut hingga mampat dan ratakan.

Cara membuat Lapisan Atas
Satukan kesemua bahan-bahan tadi dan blender hingga rata dan sebati. Bubuh sedikit pewarna kuning dan blender rata lagi. Masak diatas api kecil sehingga berwap. Kacau adunan selalu jangan ditinggalkan nanti ia berkerak didasar periuk. Tuangkan adunan ini keatas adunan pulut didalam loyang dan kukus sehingga masak selama 1 jam dengan api yang kecil.

Nota: Kukusan hendaklah dibungkus dengan kain supaya air wap tidak jatuh kedalam kuih. 1 oz = 28.3 gram.

Rujukan Gambar:-

Step 1 - Campurkan pulut hitam dan putih dan letakkan didalam loyang.
Step 2 - Tuangkan santan yang telah dicampurkan dengan sedikit garam dan letak daun pandan diatasnya. Kemudian dikukus.
Step 3 - Masak adunan Lapisan Atas sehingga berwap.
Step 4 - Gaul pulut dan tekan pulut hingga mampat menggunakan plastik yang diletak sedikit minyak makan (supaya tak melekat). Kalau panas masukkan tuala didalam plastik macam bonda saya buat ni.
Step 5 - Kuih pun sudah siap untuk dihidangkan.
Posted by Picasa

TART TERAP aka Tart Bunga sumbangan Diana ResepiNet


Gambar sumbangan Sifu Suria

Sumber: Rukiah ABK

Bahan:
450 gm tepong gandum
260 gm butter
75 gm tepong susu
1s/m icing sugar
3 biji kuning telor
1 biji puteh telor
1 s/m Minyak sapi QBB
2 titik pewarna lemon yellow
1/2 s/t garam


1) Butter, gula, telor ,QBB, pewarna,garam di gaul rata.
2) Masokkan tepong susu, tepong gandum lalu di gaul hingga sebati.
3) Adunan di perap 1/2 jam kemudian dia canai dan di terap dgn acuan
tart.
4) Aturkan diloyang pembakar,isikan inti nenas lalu di bakar.
Posted by Picasa

Kuih Tart Bungkus sumbangan Diana ResepiNet


Sumber: Maizana

Bahan Pastri:

625g butter (pilih buttercup - lebihkurang 2-1/4 @ 2-1/2 buku yang 250g)
1kg tepung gandum
Bahan 1 - Gaulkan sebati hingga menjadi doh

4 biji kuning telur + 1 biji putih telur
Sedikit essen vanila dan pewarna kuning telur
sedikit garam
Bahan 2 - Satukan

Jem Nenas (seeloknya nenas yang diparut - so bila makan nanti ia macam bertali2 dan tak bersepai rapuh)

Cara Membuatnya:

Butter dibiar pada suhu bilik. Gaulkan butter bersama tepung gandum (Bahan 1) sehingga sebati. Satukan kuning telur, putih telur, essen vanila, garam dan pewarna kuning (Bahan 2). Setelah adunan butter dan tepung (Bahan 1)menjadi doh.. masukkan Bahan 2. Uli sehingga sebati.

Ambil sedikit doh, buat macam kita buat kuih buah melaka tu..., masukkan jem nenas kedalamnya. Bentukkan seperti nenas dan gunting atau sepit seperti nenas. Sebelum bakar..sapukan sedikit kuning telur yang dicampur dengan 2..3..titis pewarna kuning ke atas kuih tadi. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 40 minit.
Posted by Picasa

BISKUT SARANG SEMUT



Sumber: NoorMasri

Bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung kastad.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla

hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
secukupnya paper-cup kecil

Cara...
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan isudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 150 'C sampai masak.
7. Sejukkan ...simpan dalam bekas kedap udara.
Posted by Picasa

BISKUT TEMBIKAI sumbangan Diana ResepiNet


Sumber: Gadis Aries

Bahan-bahan
150 g gula kastor
250 g mentega
1 biji kuning telur Gred C
1 sudu besar susu pekat
290-320 g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
secubit garam
sedikit pewarna merah dan hijau
2-3 sudu besar bijan hitam
Paper cups
1 biji putih telur (utk menyapu doh agar ianya melekat...tapi Aries tak pakaipun putih telur)

Cara membuatnya
Pukul gula dan mentega hingga sebati, masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata. Bubuh tepung gandum yg sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam. Uli perlahan menjadi doh. Bahagikan 3 bahagian, ambil 2 bahagian dan campurkan dengan bijan hitam dan pewarna merah. Ambil baki doh, campurkan dengan pewarna hijau. Buatkan bebola kecil dengan doh merah.
Canai doh hijau setebal 3 mm. Sapu sedikit putih telur pada bebola merah kemudian salutkan dengan doh hijau. Simpan seebentar di dalam peti sejuk (supaya mudah memotongnya). Belah 4 bebola tadi dan atur di dalam paper cups dan barulah di letak di atas tin pembakar. Bakar pada suhu 160 C selama 20-25 min atau hingga masak.

* Peringatan
Masukkan tepung sikit� dulu....
Posted by Picasa

BISKUT FANCY ICE-CREAM



Sumber: Zubaidah

130gm butter
60gm gula icing
160gm tepung gandum
20gm tepung jagung (1 sudu besar penuh)
20gm tpg kentang
10 gm tepung kastad
1/4 sudu serbuk penaik
20gm serbuk badam

Buat macam cookies biasa. Lepas tu gelek dgn pengelek gerigi dan
terap dgn acuan ais krim. dah masak celup dgn coklat hujung nya dan tabus
manik berwarna.

topping

cairkan coklat dlm oven
dan letak minyak masak gaul rata.
Posted by Picasa

BISKUT RANGUP WARNA WARNI



Sumber: NoorMasri

Bahan-bahan:

3 1/2 cawan tepung jagung } diayak
1 cawan mentega
1/2 cawan gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit sugar strands } hiasan

Cara membuat:

Kacau mentega dan gula halus hingga sebati.
Masukkan kuning telur, esen vanilla dan kacau rata
Masukkan tepung jagung dan diuli
Canaikan adunan dan terapkan bentuk yg anda suka
Sapukan kuning telur di atasnya
Kemudian hiaskan di atasnya dgn gula urai warna warni
Bakar di dalam ketuhar hingga masak kemudian sejukkan atas rak
Posted by Picasa

BISKUT ARAB aka CRISTALL BALL



Sumber: Hanieliza

Bahan
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau

Caranya:
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
4. Bentukkan adunan saperi bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
5. Masukan adunan dalam paper-cup kecil.
6. Bakar pada suh 180'c selama 25 - 20 minit.
Posted by Picasa

CHOCOLATE ALMOND BARS sumbangan Diana ResepiNet



Bahan-bahannya

(A)
250 gram mentega
190 gram gula aising
secubit rasa garam

(B)
1 biji telur

(C)
380 gram tepung gandum
90 gram badam kisar

Cara-caranya
1. Putar (A) sehingga lembut dan tambah (B). Putar sehingga tidak berbintil-bintil.
2. Campurkan (C) yang telah diayak dan adun hingga sebati.
3. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit atau sehingga keras.
4. Canaikan doh di antara kepingan kertas minyak sehingga menjadi 3mm tebal.
5. Potong menjadi 5sm x 2.5 sm dan bubuh atas kertas pembakar.
6. Bakar pada suhu 175 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga kuning keemasan.
7. Biarkan ia sejuk. Tangkup 2 kping dengan coklat yang telah dicairkan.
8. Selaputkan dengan coklat cair dan letakkan ke atas kertas minyak. Paipkan sedikit jejalur coklat putih di permukaan.
9. Simpan dalam peti sejuk selama 2 minit. Biar ia keras.
Posted by Picasa

Biskut Lemak sumbangan Husnita



( Resepi drp. majalah Jelita)

Bahan-bahannya:-
40g lemak sayuran
90g Mentega
60g Guka Aising
2 Biji kuning telur
60g serbuk santan
60g Tepung Jagung
40g Tepung beras
90g Tepung berserbuk penaik
40g Susu tepung
Coklat chip untuk hiasan

Cara membuatnya:

1. Putar lemak sayuran bersama mentega, gula aising dan kuning telur sehingga sebati.
2. Masukkan serbuk santan bersama tepung jagung, tepung beras, tepung berserbuk penaik
dan susu tepung, uli sehingga sebati dan menjadi doh.
3. Bentukkan doh bulat dan leperkan sedikit.
4. Hias coklat chip diatasnya.
5. Bakar biskut pada suhu 180 C, sehingga masak.
Posted by Picasa

BISKUT MAKMUR TABURAN sumbangan Diana ResepiNet



Bahan A - Doh
160 gram mentega lembut
100 gram Crisco putih
1 biji telur kecil
80 gram gula powder
1 sudu teh serbuk vanilla
1/2 sudu teh emplex
400 gram tepung Hong Kong, diayak
60 gram tepung custard

Bahan B - Inti
150 gram kacang gajus, dibakar dan dikisar kasar
180 gram gula powder
60 gram mentega lembut

Bahan C - Tabur
190 gram kacang gajus, dibakar dan dikisar
200 gram gula kaster

Cara untuk Bahan A
Pukul dengan "K" beater mentega, gula, telur, Crisco, emplex dan vanilla. Apabila rata masukkan tepung Hong Kong dan custard. Pukul lagi sehingga rata dan perap selama 10 minit. Kemudian ambil 30 gram atau 40 gram doh dan dileperkan. Isikan dengan Bahan B dan sepit diatas bentuk daun, kemudian atur dalam dulang biskut dan bakar dengan kepanasan 150 darjah C selama 25 - 30 minit. Setelah masak tabur rata dengan bahan C.

Cara untuk Bahan B
Gaul rata semua Bahan B sehingga sebati. Perap selama 10 minit. Ambil sedikit adunan dan bentukkan mengikut kecil besarnya biskut yang hendak dibuat.

Cara untuk Bahan C
Gaul rata semua Bahan C yang diperlukan untuk menabur biskut yang baru dimasak.

Sumber: Juriah Abdullah
Posted by Picasa

ALMOND CORNFLAKES CRUNCH sumbangan Diana



Bahan-bahannya

(A)
130 gram mentega
145 gram gula
secubit garam
1/2 sudu teh glucose

(B)
1 biji telur

(C)
200 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar tepung susu
1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis

(D)
50 gram cornflakes
70 gram badam, hiris

Untuk Hiasan
sedikit badam, dicincang
sedikit ceri hijau

Cara-caranya
1. Pukul (A) sehingga lembut. Masukkan (B). Pukul sehingga licin.
2. Tambahkan (C) yang telah diayak dan adun hingga sebati.
3. Akhirnya, campurkan (D) dan gaul rata.
4. Sendukkan 1 sudu teh adunan tadi dan bentukkan menjadi bebela. Selaputkan dengan badam cincang. Letakkan diatas dulang yang telah digris. Hias atasnya dengan ceri hijau dan tekan sedikit.
5. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 12 - 15 minit atau hingga kuning keemasan.

Nota: Biskut ini boleh juga diselaputi dengan oats yang telah dikisar untuk menggantikan badam cincang.
Posted by Picasa

Biskut Tulip sumbangan HUSNITA ResepiNet



Bahan-bahannya:-
200gm mentega
250gm tepung gandum
50gm gula aising
1 biji kuning telur
20gm tepung jagung
30gm susu tepung
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit prune
sedikit badam cincang

Cara menyediakan:-
1. Satukan mentega, gula dan esen vanilla. Pukul sehingga kembang.
2. Masukkan kuning telur, tepung jagung, susu tepung dan tepung gandum.
Gaul hingga menjadi doh.
3. Gunakan penggelek yg bergerigi utk. mencanai dan terap dengan acuan tat.
4. Bentukkan seperti bunga tulip. Sebelum dibakar, sapukan kuning telur di atasnya.
Letakkan buah prune sebagai hiasan. Buatkan tangkainya berwarna hijau.
Posted by Picasa

BISKUT MAMA CARRIE sumbangan Diana ResepiNet



Bahan-bahannya

(A)
200 gram mentega
110 gram gula aising
secubit rasa garam

(B)
1 biji telur

(C)
300 gram tepung gandum
1 sudu besar tepung susu
1/2 sudu teh serbuk penaik

Untuk Topping
1 biji putih telur
180 gram gula aising
sedikit coklat masakan, dicairkan

Cara-caranya
1. Putar (A) sehingga lembut. Campurkan (B) dan putar hingga tidak berbintil.
2. Tambahkan (C) yang telah diayak dan adun hingga sebati.
3. Simpan dalam peti sejuk selama 60 minit atau sehingga keras.
4. Canaikan doh di antara 2 kepingan plastik sehingga menjadi 5mm tebal.
5. Potong dengan pisau bulat berukuran 5 sm dan alaskan di atas kertas pembakar.
6. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 20 minit atau sehingga kuning keemasan.
7. Biarkan ia sejuk. Paipkan bahaian topping di permukaan. Gunakan pencungkil gigi untuk membuat garisan ke atas coklat cair yang telah disapu. Biarkan ia keras selama 30 minit.
8. Masukkan dalam ketuhar dn pakar pada suhu 150 darjah C selama 10 minit.

Cara untuk Topping
Campurkan putih telur dan gula aising dan gaul hingga sebati.
Posted by Picasa

September 29, 2005

Resepi Sumbangan Pengunjung Teratak Chetam


AYAM RAMPAI (Resepi sumbangan Kak Liza aka Hanieliza)

Bahan
1/2 ekor ayam [buangkan kulit dan potong kecil..bersihkan]
5 biji kentang[ potong kecil dan gorengkan]
1 batang carrot [potong kecil]
20 tangkai kacang sepat/buncis
1 bij capsicum merah[potong kecil]
2 biji tomato [belah 6]
1 labu bawang besar [potong bulat]
3 biji cili merah [hiriskan kasar]
10 biji cili api [hiriskan kasar]...kalau nak pedas...
garam
kunyit serbuk
minyak

Bahan tumis [hiriskan]
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 cm halia

Cara.
1. Gaulkan garam dan kunyit pada ayam dan gorengkan sampai masak [gunakan minyak bekas goreng kentang]. Jangan terlalu garing [nanti keras isi aayam tu]
2. Keluarkan minyak dan tinggalkan untuk tumis bahan tumis.
3. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan masukkan ayam semula. Gaulkan rata.
4. Masukkan sayuran kacang dan carrot dan cili semua. Gaulkan rata.
5. Masukkan semua bahan lain dan kacau rata. Rasakan garamnya.
6. Angkat dan hidangkan.

Mee Udang(Untuk 5 orang makan)
Resepi ini disumbangan oleh Sabihah ataupun panggilan mesra, Kak Bie.

Bahan-bahannya:~
1 kg Mee kuning/Beehoon
300gm Keledek(direbus dan kemudian dilenyekkan)
2 sudu Tepung jagung
2-3 sudu Cili Boh
6 ulas Bawang putih(diketuk)
6 biji Bawang merah (dikisar)
1/2 inci Halia(kisar)
1/2 cawan udang kering. Ditumbuk hancur
300 gm Udang hidup saiz sedang
3 sudu sos tiram
2 biji tomato (kisar)
5 biji telur ayam (rebus, potong untuk makan bersama)
10 tangkai sawi (potong dan celur)
2 sudu gula pasir
sedikit garam

Cara memasak:~
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bawang putih, bawang merah, halia,dan cili boh. Tumis hingga naik bau dan naik minyak.
Masukkan sos tiram,pekatan tomato dan pekatan keledek.
Masukkan 3 cawan air dan garam (secukup rasa), biarkan kuah mendidih hingga pekat.
Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air.
Masukkan udang, (jika ada dan suka, boleh juga masukkan rebusan daging/ayam)
Masukkan gula (secukup rasa)
Biarkan kuah mendidih
Akhir sekali, masukkan sayur. (Jangan sampai layu)

Cara menghidang:~
Masukkan mee dalam mangkuk, tambahkan dengan jenis-jenis tauhu, bebola ikan, telur rebus dan taburkan dengan daun sup dan daun bawang.Hidangkan panas-panas....."Siuuuuuppp....."

September 28, 2005

Corat Coret Teratak Chetam

ANEKA KUEH MUEH KUKUSAN
Seperti yang Chetam hebahkan sebelum ini, Kak Liza aka Hanieliza akan mengeluarkan sebuah buku resepi. InsyaAllah tajuknya adalah seperti di atas. Chetam dah interview Kak Liza melalui YM semasa beliau tengah menunggu Puding Roti Berlaici dibakar di dalam oven. Harga buku resepi ini mungkin RM5.50 tetapi yang paling best setiap resepi diiringi ngan gambar berwarna. Menurut Kak Liza, buku tu mengandungi resepi kueh muih talam..lapis..serimuka dan kek.. semuanya versi kukus. Jangan lupa dapatkan buku resepi ini di kedai buku mulai bulan Oktober. Tarikh tak pasti tau.

Koleksi resepi untuk pengunjung berdaftar Teratak Chetam
Chetam sudah mengirimkan 2 koleksi resepi biskut dan kek kepada pengunjung-pengunjung yang telah berdaftar dengan Teratak Chetam. InsyaAllah, Chetam akan kirimkan beberapa lagi. Sekiranya anda baru mendaftarkan diri dan terlepas koleksi terdahulu, sila hantar email kepada Chetam.

Posting Resepi di dalam Teratak Chetam
Setiap kali Chetam post resepi atau update ke blog Teratak Chetam, email posting berkenaan akan dihantar ke email Chetam. Sekiranya anda pengunjung berdaftar Teratak Chetam dan mahukan posting resepi yang sama dihantar kepada anda, sila beritahu Chetam melalui email. Sekiranya semasa Chetam posting resepi tu siap dengan gambar, maka email tersebut turut mengandungi gambar. Sekiranya gambar ditambah kemudian, so cuma resepi ajalah yang akan diemailkan.

Resepi-resepi yang telah Chetam cuba dan janji untuk dipaparkan

KANDY PULAU INDAH sumbangan dari Noorita Restoren Pak Amir

BAHAN-BAHAN :
1 tin susu cair
1 tin (gunakan sukatan tin susu cair tadi) gula kasar
1 tin kacang tanah yang sudah disangrai (goreng tanpa minyak)
1 senduk bulat koko
2 sudu besar majerin
1 camca teh esen vanila dan esen ros

CARA-CARA :
Semua bahan dimasukkan ke dalam kuali kecuali kacang tanah.
Kacau dengan api kecil sehingga pekat.
Cuba pegang adunan dengan tangan sedikit untuk lihat melekat atau tidak.
Sekiranya sudah tidak melekat, masukkan kacang tanah tadi dan gaul rata.
Tuang kesemua adunan tersebut kedalam loyang dan tekan rata.
Sebelum itu letakkan plastik untuk melapik loyang.
Letakkan juga plastik di atas adunan untuk menekan rata.
Setelah menekan rata, potong dadu atau empat segi adunan kandy itu.
Sejukkan dan simpan dalam balang.
Nota dari Noorita : Resepi ini saya dapat daripada sepupu saya dia jual kandi ini dan saya lihat ramai yang beli dari dia sampai tak menang tangan lagi-lagi masa hariraya menjelang.

Kek Coklat Kukus Zaiima (very moist) sumbangan NoorMasri dari Melayu.com

Bahan-Bahan:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
½ cawan susu manis
1 ¼ cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur

Cara :
Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak. Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan .

Nota kaki Chetam : Chetam letak topping - coklat masak didouble boiler dengan shortening. Lepas tu tabur colourful rice. Chetam juga masukkan kacang walnut ke dalam aduan dan juga di atas sebelum masukkan ke dalam kukusan. Gambar kek tu Chetam dah lupa siapa yang kirimkan sebab ramai ahli ResepiNet yang dah cuba. Gambar kek yang Chetam buat masih dalam kamera.

Prune Cake (Kukus) sumbangan Leen ResepiNet

Bahan-Bahannya :
250gm butter
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula
1/4 tin besar susu pekat manis (kluguna tin kecil 1/3 pun cukup)
20 biji prune ( blend + sedikit air, setakat bleh kisar dah cukup )
5 biji prune ( hiris kasar )
5 biji telur
Cara Membuatnya :
1) Didihkan air dlm pengukus.
2) Putarkan butter/gula/susu sehingga Sebati.
3) Masukkan telur satu per satu & Putar lagi.
4) Masukkan prune yg telah di blend.
5) Masukkan tepung sedikit demi sedikit & Putar sebati.
6) Last sekali masukkan prune yg dihiris kasar & kacau dengan senduk dahmemadai.
7) Griskan loyang dengan butter & alaskan dengan kertas minyak, tuang adunan kedlm loyang & kukus selama 1 1/2 jam.
8) Klu nak bagi cantik sket letakkan beberapa biji prune di atas adunan sblm dikukus sbg hiasan.

Nota Kaki Chetam : Memang sedap. Prune boleh juga diganti dengan buah kurma. Chetam juga lupa siapa yang kirim gambar kek ni dalam ResepiNet. Ada gambar yang nampak jelas buah prune di atas kek. Chetam lupa nak ambik gambar kek yang Chetam buat tapi InsyaAllah akan cuba cari gambar lain yang ada buah prune di atasnya.

Cuba....jangan tak cuba.

September 26, 2005

Update Terkini dari Chetam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Chetam saja nak post update yang pendek. Pagi tadi (Ahad), Chetam dah cuba 2 resepi. Resepi pertama, Kandy Pulau Indah. Resepi yang sangat simple tapi sedap sesangat. Resepi ni dari Restoren Pak Amir sumbangan dari Noorita. Resepi kedua ialah Kek Moist Zaiima sumbangan dari perantau yang berada di UK (kalau tak silap), iaiti Noor Masri dari ruangan Forum Melayu.com. Tapi resepi kek ni, Chetam ubahsuai sikit dengan menambah kacang walnut. InsyaAllah, kedua-dua resepi akan Chetam paparkan hari isnin nanti. Chetam malas nak menaip so nak copy paste dari pc di ofis.

Lagi satu update ialah mengenai Kak Liza (penyumbang resepi roti di posting sebelum ini) yang akan mengeluarkan satu buku masakan, khas untuk masakan dikukus. Dijangka akan dikeluarkan pada bulan Oktober nanti. Maklumat lanjut akan Chetam berikan hari Isnin juga. Nota tentang buku tersebut ada kat ofis.

Atas permintaan ramai....InsyaAllah, Chetam akan mula memaparkan resepi-resepi yang berkonsepkan Hari Raya. InsyaAllah juga, Chetam akan kirimkan koleksi biskut raya yang ada dalam simpanan Chetam kepada semua pengunjung yang telah berdaftar dengan Teratak Chetam.

Sekian update untuk kali ini. Salam manis untuk semua pengunjung Teratak Chetam.

Chetam Ummi of Chenul

September 14, 2005

Jom Kita Bakar Roti!

Kali ni Chetam nak kongsi resepi membuat roti yang diperolehi di YG ResepiNet.

Mungkin ada yang tertanya-tanya sebab musabab Chetam kenapa postkan resepi yang ada YG ResepiNet, MTM, Restoren Pak Amir dan Forum MDC/WMDC ke dalam Teratak Chetam. Sebab utama ialah sebagai bahan rujukan untuk diri Chetam sendiri. Tak payah nak ke laman web yang berbeza sebab semuanya Chetam dah kumpul di dalam Teratak Chetam. Sebab kedua, kerana kebanyakan email masuk ke email ofis Chetam. Kalau nak rujuk sesuatu resepi, maknanya kena tunggu ofis hour sebab kat rumah tak leh nak tengok resepi terdahulu. Dan sebab ketiga, Chetam nak berkongsi resepi-resepi ini dengan anda semua, pengunjung Teratak Chetam.

Resepi roti yang pertama adalah sumbangan Kak Liza aka Hanieliza. Beliau merupakan ahli setia dalam Forum MDC/WMDC dan merupakan ahli terbaru dalam YG ResepiNet. Kak Liza ni memang best sebab tak lokek berkongsi ilmu masakan. InsyaAllah di posting selepas ni, Chetam nak war-warkan berita terkini tentang Kak Liza. TUNGGU!

ROTI SOSEJ
Sumber: Kak Hanieliza


Bahan Roti [digaulkan rata]
1 kg tepung gandum
2 paket yeast..mauripan
200 gm gula kastor/halus
4 s/b susu tepung
Secubit garam
2 biji telur

500ml air suam
3 s/b susu pekat
3 s/b shortening
3 s/b butter
30 biji sosej [rebus dan toskan]

Bahan Glaze/Kilat
3 biji kuning telur……………..)
3 s/b susu segar……………….) Kacau rata
Sedikit bijan yang telah di goreng tanpa minyak

CARA MEMBUAT ROTI:

1. Masukkan semua kedalam adunan tepung dan uli dengan rata selama 30 minit.
2. Tutup adunan dengan kain bersih yang lembab.
3. Biar dalam suhu bilik sehingga adunan naik 2 x ganda. (anggaran 30 – 45 minit)
4. Bila adunan sudah naik, tumbuk adunan supaya angina keluar.
5. Ambil adunan sedikit dan bulatkan, kemudian digelek supaya menjadi panjang (macam kopok lekor) dan lilitkan dikeliling sosej.
6. Sapukan dengan bahan glaze dan taburkan sedikit bijan.
7. Biarkan adunan ini naik semula (15 – 20 minit ).
8. Bakar dalam suhu 200 C sehingga masak keemasan (20 – 25 minit).

Resepi roti berikutnya adalah dari penyumbang setia Melayu.com yang kini merantau di negara orang bersama-sama keluarga beliau, Kak Noor Masri. Ucapan terima kasih kepada Diana yang telah mengumpulkan resepi berserta gambar ke dalam ResepiNet.

SARDIN ROLLS menghasilkan 16 ketul
Sumber: NoorMasri

Bahan-bahan doh:
400 g tepung roti (strong white bread flour)
7g ( 2 sudu kecil ) yis kering
1 sudu kecil garam (paras rata)
50 g mentega }dicairkan
2 sudu besar gula
1 biji telur
100 ml susu segar suam
110 ml air suam
1 biji telur } pukul sket utk sapuan atas roti
1 sudu kecil mentega cair} utk sapuan atas roti

Bahan-bahan inti:
1 tin sardin } dilenyek
1 labu bawang besar }dipotong dadu
1-2 biji kentang } dipotong dadu kemudian dicelur hingga empuk
1 sudu kecil serbuk cili atau mengikut tahap kepedasan yg disukai
1 sudu besar minyak
garam secukup rasa

Cara membuat inti:
Panaskan minyak, tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi
Masukkan serbuk cili goreng sebentar masukkan ikan sardine
Apabila hampir kering , masukkan kentang dan garam secukup rasa
Kacau sekata kemudian sejukkan
Ketepikan.

Cara membuat doh:
Campurkan tepung, yis, garam, dan gula kedlm mangkuk besar. Buat lubang di tengah2nya, tuangkan mentega, susu, air dan telur. Gaul tepung tadi sehingga menjadi doh yg lembut
Uli selama 15 minit sehingga doh menjadi licin (tidak melekat di jari) dan elastic. Bulatkan doh kemudian letakkan kedlm mangkuk yg telah dilenser dgn sedikit minyak dan tutup dgn cling film. Letak ditempat yg suam selama 1 ½ - 2 jam sehingga doh mengembang 2 kali ganda. Kemudian canaikan doh menjadi btk segiempat dgn ketebalan 1.5 cm. Potong 2 (tengah2) kemudian potong jd btk segitiga (spt gambar di atas). Ambil satu bahagian segitiga kemudian canai supaya menjadi nipis serta lebar diatas dan tirus dibwh (lihat gambar). Ambil inti letakkan dibahagian yg lebar kemudian gulung doh tersebut kemas2 sehingga penghujung
Ulang sehingga habis doh. Susun di dlm loyang yg telah disapu minyak. Pastikan masih ada ruang antara setiap doh utk mengembang. Kemudian tutup loyang tersebut dgn cling film selama 40 minit - 1 jam atau sehingga doh tersebut kembang 2 kali ganda semula. Panaskan oven pd suhu 190’C, bakar selama 12 minit kemudian keluarkan sapu dgn telur. Permukaannya kemudian masuk semula dlm oven selama 4-5 min atau sehingga keperangan
Angkat, sapu dgn mentega cair. Sejukkan atas redai besi dan tutup dgn kain bersih (utk mendptkan soft crust).

September 09, 2005

CHENUL daughter of CHETAM


Since pagi tadi pegi hantar digital photos untuk printing dan copykan masuk CD, Chetam saja jer nak letak gambar Chenul yang tengah dok rajin menyapu kat Teratak Chetam ni. Lagi gambar boleh dilihat di segmen FOTO CHETAM, di sebelah kanan blog ni. Chenul ni baru nak masuk umur 1 tahun 5 bulan. Since Buya Chenul ni Ustaz, so Chenul akan pakai tudung kepala kalau keluar dari rumah. Dah pandai bersolat. TAK PERCAYA? Lihat gambar di sebelah kanan. Siap berjemaah ngan Buya tu.

InsyaAllah, weekend ni Chetam akan cuba update website FOTOPAGE Chetam. Dah lama tak tambah gambar. So kalau nak tengok gambar Chenul yang lain pula, jangan lupa lawati Fotopage tersebut. URLnya ada di sebelah kanan jugak.............tapi bukan sekarang tau. Minggu depan.........

InsyaAllah juga, weekend ni Chetam nak cuba satu resepi biskut yang Chetam dapat dari ResepiNet. Chetam nak jadikan sample untuk jualan biskut raya tahun ni. Kalau menjadi planning tahun ni...........akan ada di pasaran terhad CHETAM COOKIES........hehehehehe...........sama-sama kita doakan.

Chetam juga doakan agar semua ahli-ahli ResepiNet yang sedang berusaha untuk menyiapkan sampel biskut raya....SEMOGA ALLAH MELIMPAHKAN REZEKI KEPADA KITA. Terima kasih tak terhingga kepada yang sudi memberikan resepi untuk dikongsi walaupun mereka tahu yang resepi tersebut mendatangkan rezeki kepada mereka.

Oklah........selamat berhujung minggu dan selamat mencuba resepi-resepi baru.

Wassalam.

Chetam Ummi Chenul

September 08, 2005

Resepi dari Chef Handalan - Pak Amir (Tuan punya blog Restoren Pak Amir)

Dulu Chetam penah postkan resepi-resepi Pak Amir khas untuk orang prempuan yang di dalam pantang. Sekarang, Chetam nak postkan resepi-resepi lain yang diberikan oleh Pak Amir. Tak banyak resepi yang Chetam jumpa. InsyaAllah, Chetam akan tambah kalau jumpa resepi dari Pak Amir.

Dan yang paling best, Pak Amir dah hantar email kepada semua ahli Restoren Pak Amir...........NANTIKAN BULAN RAMADHAN.....maknanya, group Restoren Pak Amir akan kembali aktif pada bulan puasa nanti. Tak sabar nak tunggu resepi-resepi hebat sempena bulan puasa dan hari raya.

Daging Goreng Ketumbar Traditional

[ Bahan-Bahan A : Tumbuk / kisar semua bahan ini sehingga lumat. ]
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3 sudu besar ketumbar
3 sudu besar jintan manis

[ Lain-Lain Bahan : ]
1/2 kilo daging
Sedikit minyak masak
Sedikit gula ( sedikit sahaja )
Sedikit asam Jawa ( sedikit sahaja )
Garam secukup rasa
Air semangkuk besar

Cara Dan Peraturan :
1. Tumbuk / kisar Bahan A di atas sehingga lumat.
2. Daging dipotong nipis ( seperti saiz masak rendang ), bersihkan
daging dan gaulkan semua daging dengan Bahan A tadi, dan perapkan selama 1/2 jam sekurang-kurangnya.
3. Panaskan minyak, tumis daging yang telah diperap dengan Bahan A ( # 2 di atas ) sekejap sehingga naik bau, masukkan semangkuk besar air, kacau rata dan biar masak sendiri dengan api sederhana selama lebih kurang 1 jam, kalau tak cukup air, tambahkan air lagi.
* Di peringkat ini, kuali anda kelihatan seperti masak sup daging,
biar semua danging direndam penuh dengan air )
4. Selepas 60 - 90 minit, daging anda akan mula kelihatan kering (
dan cukup empuk ) dan sila terus kacau dan goreng daging tersebut sehingga naik minyak. Di peringkat ini masukkan sedikit gula ( kurang dari sesudu teh gula ), sedikit asam jawa serta garam secukup rasa.
5. Hidangkan dengan nasi panas / Orang lepas bersalin makan latah pun menyelerakan sekali.

Resepi Sup Pudina

1. Beli 1 - 2 ikat daun pudina di pasar malam atau di pasaraya dengan harga antara RM0.60 setiap satu ikat.
2. Petik daun pucuk dan sedang yang elok sahaja, daun pangkal jangan diambil....basuh bersih-bersih.
3. Panaskan minyak, masukkan bawang merah ( 3 ulas ) dan bawang putih ( 3 ulas ) yang telah ditumbuk kasar, tumis sehingga wangi TAPI jangan sampai garing. ( + - 30 saat )
4. Masukkan daun pudina tadi dan tumis rata antara 20 saat.
5. Pecahkan telur sebiji, pecahkan dan kacau rata-rata sehingga
keseluruhan daun pudina ( macam telur dadar gitu ). Kautkan api sekejap, dan terbalikkan telur + daun pudina, barangkali anda tidak mungkin boleh mengangkat sekeping besar telur + pudina tadi, tak per...boleh pecah-pecahkan banyak bahagian dan
terbalikp-balikan telur tersebut dalam antara 30 saat, slowkan api
semula.
6. Apabila telur + pudina tersebut kelihatan seakan mula masak,
masukkan 300 ml air ke dalam, kuatkan api semula dan tunggu sampai mendidih.
7. Masukkan sedikit garam secukup rasa, serta sedikit lada sulah. Jika termasuk terlebih air, boleh didih lama sedikit dan lepas itu tutup api.
8. Hidang dan makan begitu sahaja atau dengan nasi berserta dengan lauk-lauk yag ada.

Resepi Telur Dadar Daun Pudina

1. Sama seperti langkah ( 1 ) + ( 2 ) + ( 3 ) + ( 4 ) di atas.
2. Pecahkan 2 biji telur di mangkuk dan pukul rata, masukkan sedikit sos tiram dan lebihkan sedikit lada sulah, kacau rata.
3. Tuangkan telur ang telah dipukul rata ( 2 ) di atas tadi ke dalam kuali bersama daun pudina yang telah ditumis dan ratakan.
4. Kuatkan api, terbalikkan telur dadar tersebut. Boleh dipecahkan
kepada 2 - 3 bahagian jika sukar membalikkan telur dadar tadi.
5. Tunggu sehingga tukar warna kekuningan gelap seolah-oleh hangus gitu ( tapi jangan sampai hangus la - ini teknik rahsia menggoreng telur dadar dengan api kuat ), minyak akan meresap jadi kering, maka angkat dan hidang dengan nasi putih.

Sangat lazat lagi berkhasiat.

Talam Keladi

1/2 kilo keladi
2 cwn tepung beras
2 biji kelapa - ambil 5 cwn santan
7 biji telur.
150gm gula melaka - masak dgn air & jadikan 1 cwn
1 cwn gula pasir
3 sudu tepung gandum

Cara menyediakannya :
- Keladi dipotong dadu. Rebus dgn 2 cawan air serta sedikit garam
sehingga empuk.
- Tepung beras dibancuh dgn 2 cawan santan. Masukkan pada rebusan keladi dan masak hingga pekat.
- Masukkan adunan keladi dlm loyang & tekan hingga rata. Kemudian kukus.
- Pukul telur dgn gula hingga kembang. Masukkan tepung gandum, air gula melaka, 3 cwn santan dan tapis.
- Tuang atas keladi yg dikukus dan kukus lagi hingga masak.

Pais Daging - Resepi sumbangan peminat blog Teratam Chetam

Jangan main-main. Blog Teratak Chetam pun ada peminat tau....hehehehe......Okay, penyumbang resepi ni berasal dari Berunai...so makanan orang Berunai lah yang Chetam nak tempel di sini.

PAIS DAGING sumbangan dari Pesona Dee

Bahan-bahannya:
1 kilogram daging tetel - rebus hingga lembut
2 biji bawang bombay
4-5 sudu cili kisar (ikut sesuka hati pedasnya)
beberapa ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
garam, perasa.
sedikit sagu ...(boleh juga digantikan dengan tepung jagung)

Cara membuatnya:
Daging tetel direbus hingga lembut, tapis n buang airnya... ketepikan sebentar. Bawang bombang dihiris bulat nipis-nipis, bawang merah n bawang putih dikisar halus. Campurkan semua bahan-bahan dan perap sebentar...letakkan diatas aluminium foil, bungkus kemas2...dan panggang dlm oven. Kalau cara tradisi memasaknya, ialah dgn membungkus dgn daun nipah, dan dibakar diatas api (ala bbq)....hingga masak..sedap makan sewaktu masih panas.


Ini pula resepi yang di minta oleh akak Pesona Dee. Chetam harap inilah resepi yang akak Pesona dok cari-cari. Sori sebab Chetam malas nak translate. Suami Chetam cakap, ni bahasa orang susah...hehehehe...bahasa omputih. Anyway, kalau akak Pesona dah cuba resepi Snowball ni, jangan lupa emailkan feedbacknya pada Chetam.

Snowball Cookies sumbangan Wannoorbaya Wanchik dari ResepiNet
Ini resepi kawan saya, senang sahaja dan insyaallah sedap.

Ingredients:
2 cups flour

2 cups finely chopped nuts (pecans or walnuts or peanuts)
1/4 cup granulated sugar
1 cup butter (softened)
1 tsp vanillapowdered sugar for rolling

Method:
1. Heat oven to 325F

2. Combine flour, nuts, granulated sugar, butter and vanilla
3. Beat at low speed, scraping bowl often until well mixed (3-4 minutes)
4. Shape rounded teaspoonful of dough into 1 inch ball
5. Place on ungreased cookie sheet about 1 inch apart.
6. Bake for 18-25 minutes or until light brown. Remove immediately from cookie sheet.
7. Roll in powdered sugar while still warm and again when cooled.

September 07, 2005

Tom Yam - Permintaan dari Nadam

Chetam penuhi permintaan Nadam. Ada beberapa resepi Tom Yam yang terdapat dalam simpanan Chetam. Rasanya cukup kut resepi-resepi Tom Yam kat bawah ni. Silalah Nadam buat pilihan , resepi yang mana nak cuba dahulu.

Tom Yam dari Wilayati - Chetam dapat dari Restoren Pak Amir pada tahun 2003

100 gm isi ayam tanpa tulang
50 gm daging
5 ekor sotong
7 ekor udang sederhana besar
4 helai daun limau purut
Satu sudu air perahan limau nipis
Sedikit bunga kobis
500 ml air masak
Dua batang serai
Bawang besar (dipotong empat)
Bawang kecil (ditumbuk kasar)
Cili padi (ditumbuk kasar)
Air stok rebusan ayam
Sebiji tomato
Garam dan ajinomoto

Cara Memasak:
Masukkan air rebusan ke dalam periuk. Biarkan seketika. Masukkan bawang besar, bawang putih, serai dan cili padi ke dalam air rebusan yang hampir mendidih. Masukkan hirisan ayam dan daging ke dalam periuk. Apabila campuran sudah mendidih, masukkan sotong dan udang. Seterusnya masukkan bunga kobis. Akhir sekali masukkan garam, ajinomoto, air limau nipis dan daun limau purut. Kacau bahan-bahan dan biarkan mendidih seketika. Tutup api dan hidangkan panas-panas.

Komen Tambahan:
Bolehlah menggunakan paste tom yam jika memerlukan rasa tambahan. Boleh mencampurkan lain-lain jenis sayuran mengikut citarasa.

Tom Yam dari Dila - Restoren Pak Amir pada tahun 2004

Ayam, udang, daging, sotong
2 batang serai(ditumbuk)
2 labu bawang besar(dibelah enam)
1/2 cawan sos ikan/sotong (bahan asas yg penting)
4 ulas limau kasturi
2 atau 3 helai daun limau purut
cili hidup(ditumbuk)
2 biji tomato(1 dibelah empat & 1 lagi dihancurkan - untuk kuah nampak merah)

garam & pak aji

Masukkan air,serai, sos ikan/sotong & tomato yg dihancurkan . jgn lupa garam dan ajinamoto. Bila dah mendidih masukkan ayam, sotong, udang, daging, bwg, cili api, tomato yg dibelah 4, daun limau purut & air limau bila mengelegak tutup api dan boleh dihidangkan. Boleh tabur daun ketumbar & hirisan btg saleri

Tom Yam Pla Thay Poh dari Masrudin - Restoren Pak Amir pada tahun 2004. Resepi ini diambil dari koleksi Chef Wan.

500 gm ikan tenggiri dipotong kepingan
4 camca besar minyak
15 biji cili kering
6 biji bawang putih }
8 biji bawang merah } A

1.8 liter stok ayam }
3 akar ketumbar }
4 batang serai, diketuk }
5 helai daun limau purut } B
5 cm lengkuas, dihiris halus }
3 camca besar sos ikan }
8 biji cili padi, dipecah }

2 tangkai daun ketumbar, dipotong 1 cm panjangnya

Perasa:
Garam mengikut rasa
Sedikit serbuk perasa
1 camca teh gula
Jus dari biji limau nipis (3 - 4 biji)

1. Panaskan minyak dan goreng cili hingga garing. Keluarkan.
2. Goreng (A) hingga wangi. Keluarkan. Kisar cili, (A) dengan sedikit stok ayam hingga halus.
3. Mendidihkan stok ayam dan masukkan (B). Biarkan selama 5 minit.
4. Masukkan rempah kisar, perasa dan kemudian ikan.
5. Hiaskan dengan daun ketumbar. Hidangkan dengan nasi dan ulam.

Tom Yam dari Dila - Restoren Pak Amir pada tahun 2003

utk 3/4 orang makan

4 cawan air
1/2 cawan sos ikan/sotong (boleh kurang / lebihkan ikut rasa yg diperlukan)
2 btg serai (diketuk)
cili api (diketuk)
daun limau purut
2 tomato yg berwarna merah (1 bj dihancurkan - menimbulkan warna merah)
bawang besar dipotong empat
air limau kasturi
sayur yg dikehendaki
bahan yg dikehendaki
serbuk perasa

Leburkan kesemuanya kecuali sayur, bwg besar dan bahan utk isinya. Bila dah mengelegak masukan bwg besar, sayur dan bahan utk isinya. Sedia utk dimakan........

Saranan dari Arlina Omar juga dari Restoren Pak Amir :
nak tambah sikit... cuba tambahkan secekak batang daung ketumbar yg ditumbuk halus kedlm kuah tomyam tersebut... taburkan pulak sedikit daun ketumbar yg telah dipotong ke dlm tomyam apabila menghidang, sure lebih KAW!!

Tom Yam Thai dari Shadilawati - Restoren Pak Amir tahun 2001

50 gm udang basah - dibuang kulit
50 gm sotong - potong ikut suka
100 gm isi ayam - dipotong dadu
1 biji buah tomato - potong ikut suka
3 batang serai - di titik
4 biji cili padi - di ketuk
1 biji bawang besar - di hiris bulat
2 ulas bawang putih - diketuk
1 - 2 biji limau nipis
2 - 3 helai daun limau purut
1 camb kicap sotong ( kicap cair Thailand)
sedikit bunga kobis dan carrot - potong ikut suka
daun sup & daun bawang
1/2 camb sos tomato siam - optional
garam, gula dan ajinomoto secukupnya.
4-5 cawan air

Didihkan lebih kurang 4 cawan air di dalam periuk. Bila air mendidih, masukkan serai, bawang putih dan daun limau purut. Kemudian masukkan ayam, udang dan sotong. Apabila ia mendidih, masukkan pula bawang besar, garam, gula, ajinomoto, sayur-sayuran, cili padi, sos tomato, kicap siam dan buah tomato. Ingat proses memasaknya mesti cepat. maksud aku api dapur mesti besar untuk memastikan tomyam anda lebih enak. Dan akhir sekali, angkat dan taburkan dengan daun sup dan daun bawang.

* jangan ikut sukatan ni 100 % sebab saya pakai agak je... jadi pandai² lah.

Tom Yam dari Sis Kay - Restoren Pak Amir tahun 2003

Ni resepi tom yam saya. Agak mudah dibuat. Boleh dijadikan all-in-one dish... dimana sumber protein (ayam/udang/sotong) dan sayur2 dalam satu hidangan. Resepi ni, boleh ditokok tambah ikut citarasa dan kreativiti masing-masing. Tom yam kat bawah ni akan berwarna seakan2 merah sebab ditumis dengan tomato. Untuk tomyam yg jernih, jangan masukkan tomato. Sebaliknya ditambahkan perahan limau. Tapi boleh juga letak asam keping dalam masakan semasa masak kalo nak lebih masam

Bahan2
Ayam/udang/sotong (boleh juga dicampur)

Bahan2 tumis
3 ulas bawang putih
5/6 cili padi (Nak pedas boleh tambah lagi cili)
1 biji tomato didadu kecil2
1 batang akar daun saderi/daun sup (Kalo tak ada, tak aper. Kalo ada, nanti tom yam bau mengancam)

2 batang (dititik / dihiris serong)
3 helai daun limau purut (di hiris)
2/3 biji limau kasturi
garam secukup rasa

sayur2
carrot/kubis bunga/batang saleri/baby jagung (ikut suka)
2 biji tomato dibelah 4
cendawan tiram (Kalo tak der pun tak per)

Cara2
1. TUmbuk bahan2 tumis.
2. Panaskan 2 sudu minyak dan tumiskan bahan2 tadi. Bila naik bau, masukkan serai dan daun limau purut.
3. Masukkan ayam/udang/sotong. Tambahkan air. Biar
mengelegak
4. Masukkan sayur2, tomato dan cendawan. Jgn lupa
masukkan garam
5. Bila dah masak, padamkan api
6. Hiriskan limau kasturi dan perahkan dalam periuk.
7. Hidangkan

Petua:
Pastikan air limau diperah setelah api dapur dah dipadamkan. Kalo tidak, perahan limau tak terasa masam.

Tom Yam Campur dari Zulaikha - Restoren Pak Amir tahun 2004

Bahan A
bawang putih
bawang merah
halia
cili padi
cili merah
lengkuas

Bahan B
bawang besar ikut suka nak potong camne
serai dititik
kobis bunga
baby corn
tomato
daun limau purut
carrot
sotong
isi
ayam
udang
limau purut/asam keping/limau kasturi (ikut suka nak guna yg mana)
sos ikan thai (nampla)
garam/ajinomoto secukup rasa

Bahan² A tu blend skali. Kalo rasa nak pedas cili padi lebih sikit. Lada merah tu cuma nak bg warna merah. Halia tu pun tak yah banyak sgt cuma nak hilangkan bau hanyir soton/udang jek. Dah blend...apa lagi masuk jek dlm periuk, x yah tumis pon. Rebus lerr bersama² carrot, sbb dia masak paling lambat skali. Rasa dah didih tu masuk lerr ikut mana yg suka bahan² B tu. Saya tak brapa suka udang + sotong tu di rebus lama sgt sbb nanti bila air dia dah keluor, dia jadik kecut. Agak² dah alright rasa ler masin, masam, pedas. Kalau kurang tambah ler limau kerr..garam ker..oh lupa, masukkan nampla tu dulu sbb takut masin dah. Kalau rasa kurang masin bubuh garam lepas tu.

Petua: resepi kalau masak sekali x jadik, cuba lagi. lama² secara otomatik kita dah tau apa yg nak ditambah.
Nota : pada saya la....lengkuas tu yg bagi rasa pd kuah tomyam tu. kalo x caya bole cube resepi saya.

September 06, 2005

Kacang Goreng Berempah dan Dadih

Ok..............lagi resepi yang Chetam dah cuba.

Resepi kacang goreng berempah sumbangan dari Norehan dari ResepiNet tapi kalau tak silap Chetam, Norehan ada cakap yang beliau dapat resepi ni dari Restoren Pak Amir. Since feedback yang Chetam dapat dari suami tak berapa positif, sebalang besar kacang ni Chetam bawa balik kampung di Tepeng. So yang tinggal di rumah hanya bekas kecil saja. Bila kacang dah sikit, baru suami Chetam mengaku yang kacang ni sedap. Hem.........nak buat camner...... tapi Kak Tih (kakak Chetam) kat Tepeng dah siap pesan supaya buat kacang ni nanti untuk juadah Hari Raya. Resepinya seperti berikut :

KACANG GORENG BEREMPAH

1 KG KACANG TANAH
10 BIJI LADA KERING
10 ULAS BAWANG PUTIH
1/2 SUDU BESAR JINTAN MANIS
2 SUDU BESAR JINTAN PEDAS
2 SUDU BESAR GARAM
GULA 1 1/2 SENDUK
2 BIJI TELOR
4 SENDUK TEPUNG GANDUM

CARA-CARA
TUMBUKKAN LADA KERING BERSAMA BAWANG PUTIH. MASUKKAN KE DALAM KACANG DAN GAULKAN PERLAHAN-LAHAN SEHINGGA SEBATI. MASUKKAN GARAM, JINTAN MANIS, JINTAN PEDAS KE
DALAM ADUNAN TADI. KEMUDIAN MASUKKAN GULA PERLAHAN-LAHAN. JANGAN BAGI GULA TERSEBUT HANCUR. KEMUDIAN SEKALI MASUKKAN TEPUNG DAN TELUR. GAUL BIARLAH RATA. PANASKAN MINYAK DAN KEMUDIAN SENDUKKAN ADUNAN TERSEBUT LALU GORENG. KACAU PERLAHAN-LAHAN DENGAN API YANG SEDERHANA.

Nota : Utk jintan pedas tu, saya tukarkan ke jintan putih (ke sama jer ? ntah lah) yg pastinya mmg rangup dan sedap, cubalah....

Nota Kaki Chetam :
Kalau ikut resepi, Chetam masukkan telur baru tepung. Tapi kacang ni akan melekat. Bila digoreng, kita terpaksa kerja keras untuk asing kacang-kacang ni. Tapi Alhamdullilah sebab tepung memang tak tanggal dari kacang tu. Next time Chetam nak cuba masukkan tepung baru telur. Nak tengok gambar? Masih lagi dalam kamera. Masalah ngan kamera digital Chetam ni, entah sebab apa tak boleh upload masuk komputer. Selalunya tak der masalah.

Citer pasal Dadih pulak......Chetam buat separuh saja sebab bekas dadih tak cukup. Lagipun setahu Chetam, suami memang tak berkenan ngan dadih ni. Pengajaran yang paling penting yang Chetam dapat ialah.........baca resepi betul-betul. Kepala Chetam dok kata guna separuh pek serbuk agar-agar yang berat 25grm. Jenuh cari kat Billion...........yang ada serbuk agar-agar yang berat 90grm dan 9 grm kalau tak silap. Mana ada yang 25 grm. Rupanya nak agar-agar strip tu. Chetam cuma dapat 9 bekas dadih.

At the same time Chetam buat donut so jemput Kak Ti (another sister) in Bangi untuk makan sama-sama. Memang sedap dadih ni. Baby Chetam, Chenul pun suka makan. Sebelum tu suami dah cuba tapi dia letak balik.....dia tak lalu. Malam tadi cuma ada 2 je bekas yang tinggal dan suami Chetam buat permintaan suruh buat dadih ni lagi. Rupernya dia suka makan. Akhirnya, Chetam yang membebel kat suami............lain kali rasa dulu.......jangan terus cakap tak sedap la........tak lalu la.......hehehehe

Dadih sumbangan Zaini Mat Noh dr ResepiNet

½ pek agar- agar (daripada pek agar- agar 25gram)
1 liter susu segar
6 ½ gelas air
1 gelas gula
Secubit garam
2 sudu besar susu tepung

Cara- caranya
1. Agar-agar dan air dimasak hingga hancur dalam periuk.
2. Masukkan gula dan garam, biar hancur / sebati
3. Masukkan susu segar dan susu tepung ( terlebih dulu bancuh susu tepung dengan air, supaya tidak berketul)
4. Masukkan perasa strawberry,coklat atau lain-lain perisa, kacau sebati seketika kemudian angkat. (tak perlu dididihkan)
5. Tapis dan masukkan ke dalam acuan.

Nota Kaki Chetam :
Chetam buat perasa Yam/Keladi, Cappucino - Memang sedap. Tapi perasa jagung kureng sikit sedapnya.........baru Chetam perasan.....dadih yang suami Chetam rasa mula-mula tu perasa jagung. Patutla dia kata tak sedap. Malam tadi dia makan perasa Yam.

Cuba.............jangan tak cuba tau............

September 05, 2005

Lagi resepi Cikgu Suria yang Chetam dah cuba - Donut










Resepi donut ni dari Cikgu Suria. Beliau lebih dikenali dengan panggilan SIFU. So next time, Chetam cakap SIFU.....semestinya ialah Cikgu Suria.

Resepi berikut telah diimprovised (ditambah atau dicantikkan oleh Arlina Umar dari ResepiNet)

DONUT(Suria)

Bahan A:
3 cawan tepung
3 tbsp tepung susu
3 tbsp shortening
- 3 tbsp gula pasir halus - saya biasa guna gula kaster

Bahan B:
200 ml air suam*
2 tsp instant yeast* -
20 ml air - sbg tambahan

Cara menyediakannya:
Bancuh bahan B*, masukkan ke dalam bahan A. Masukkan air tambahan. Uli 5 minit, terus terap atau buat bulat-bulat, letak cheddar cheese di tengah-tengahnya. (utk 1 cawan tepung, saya dapat 8 donut & saya guna sliced cheddar cheese; 1 keping bahagikan pada 4 @ 6 @ 8 bahagian - ikut sukalah ye..). Perap (selama lebih kurang ½ jam) then boleh goreng dengan api sederhana.

Nota:
1. Sekarang ni, saya serahkan bab menguli kat bread maker.. senang sangat!
2. Untuk cheese donut, coat dengan gula halus dah memadai.. Yang plain donut bolehlah coat dengan choc macam sifu kita buat tu.. Coat dengan gula halus pun ok jugak..

Gaul bahan A hingga rata. Ketepikan. Biarkan sejuk, coat dengan gula halus & hidangkan.

Nota Kaki Chetam :
Chetam tak pakai acuan donat. Chetam bentukkan macam bola jer. Yang pakai keju, beli keju Cheddar KRAFT yang slices tu.... bila donut ni baru lepas digoreng, keju kat dalam tu akan jadi cair......sedap makan wei......kalau dah lama sikit, keju akan kembali beku tapi donut ni tetap gebu. Gambar tak sempat ambik...hehehehe......Chetam tampal gambar dari Arlina sendiri. Donut Arlina ditabur coklat rice tapi donut Chetam ditabur kan rice yang berwarna warni.

Seperti yang dijanjikan............

Assalamualaikum

Chetam dah janji nak postkan resepi Kek Carrot Moist kat Teratak Chetam ni. Chetam dah buat last 2 weeks dan bawa balik ke Tepen. Feedback dari kakak Chetam : Kak Tih dok perasan kata kek tu beli dari kedai. Kak Jang pulak siap tanya berapa harga nak jual....hehehehe. Kek ni memang sedap dimakan ngan frosting cream cheese. Since Chetam buat kek ni tengah malam, malas nak timbang gula, Chetam bantai pakai agak-agak guna cawan. So kek ni rasa kureng manis tapi dah elok sangat bila dah letak frosting. Since frosting cream cheese banyak lebih, Chetam belah kek kepada 2 dan letak cream cheese di tengah-tengah. Since ada lagi lebih, sebiji kek Chetam salut semua permukaan ngan cheese. Power giler.

Oklah.....Chetam tampalkan resepinya di sini.....lupa nak bagi tahu yang resepi ni disumbangkan oleh Cikgu Suria. Ada juga nota yang disertakan oleh Cikgu Suria.


Kek Carrot Moist

4 eggs ( separated)
1 1/2 cups corn oil or vegetable oil ( darurat minyak masak pun boleh)
150g fine granulated sugar ( gula halus like castor sugar)
150g brown sugar
1 1/2 cups lightly packed grated carrot

sift together
250g cake flour ( darurat tepung gandum pun jadi gak)
1 teaspoon mixed spice ( rempah kek)
1 1/2 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt

100g chop walnut ( wajib ada baru sedap)

Method
1. in large mixing bowl beat egg yolks ( use egg whisk), then add oil, sugar, carrots and mix well, add in the walnut, lastly stir in dry ingredients, mix well using wooden spatula.
2. beat egg whites until stiff and fold into cake mixture
3. then bake at 180 c for 45 min ( actually depend on yr oven type)

tips: bila dah masak dan cucuk dgn lidi tengok betul2, kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak pada lidi means belum masak betul, kena betul2 licin lidi tu baru masak.

frosting ( ni wajib buat baru ngam dgn cake carrot)
120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar

beat all ingredients till light and fluffy ( raya baru ni terdesak terlupa baru balik mixer ke kg, guna tangan pun jadi gak, asked the boys to beat)

hiasan atas
boleh beli choc warna oren sebiji color carrot, dulu ada white and dark cooking choc now days ada macam2 color dah hijau, merah dan oren. sagat halus then tabur atas frosting tadi.
one more thing, carrot tu parut guna pemarut cheese, bukan parut kelapa yang berlubang-lubang tu.


Nota Kaki Chetam :
Chetam guna loyang aluminium bersaiz 11 x 3 1/2, so dapat 3 bekas. Chetam tak guna mixer letrik. Chetam rasa kalau pakai mixer, adunan kek mesti gebu dan dapat banyak sebab Cikgu Suria boleh dapat 4 bekas aluminium saiz 11 x 4. Anyway.....since coklat masak warna oren ni mahal sangat, Chetam parut jer coklat masak yang warna coklat....hehehe....Oh ya.....ikut cakap Cikgu Suria, boleh gantikan mixed spice ngan serbuk kulit kayu manis tapi jangan banyak sangat.

Gambar kek yang Chetam buat masih dalam kamera. Gambar di atas adalah gambar dari Cikgu Suria. InsyaAllah, Chetam akan uploadkan gambar kek Chetam dalam sedikit waktu nanti.


Gambar kek yang Chetam buat sendiri.