Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


April 28, 2005

Lagi Resepi Kek Keju tanpa perlu membakar

Ini resepi kek keju yang Chetam janjikan. Resepi ini Chetam minta dari kawan ofis. Chetam belum cuba tapi dan makan 2 kali. Memang sedap. Oh Ya......kat pasaran ada dijual Gelatin yang halal. Maaf juga sebab Chetam tak sempat nak translate ke BM.

CHILLED CHEESE CAKE

250 gm Philadephia Cheese
25 pcs Digestive Biscuits or Marie biscuits
1 can Nestle Cream OR substitute with 2 teaspoon of condensed milk
1 sachet Gelatine OR 3 teaspoon
1 can Pineapple rings OR Peach halves
180 gm Butter (Preferably salted) OR ¾ of the normal size cube butter
1 fruit Orange for its juice
1 packet Jelly (any preferred flavour)

1st layer
Pound the biscuits into crumbs and melt the butter
Pour the melted butter onto the biscuits crumbs and blend/mix it until even
Press onto the cake pan evenly
Put in the freezer while you prepare the 2nd layer of cheese

2nd layer
Melt the gelatine & 2 t/spoon of sugar (optional) in 1/3 cup filled of hot water
Squash the orange for its juice
Cut the cheese into smaller cubes for faster/easy melting
Put all cheese/orange juice/gelatine/Nestle cream or 2 teaspoon of condensed milk into a non-stick frying pan or cake blender
Blend all these ingredients over slow fire until its fully blended
Pour this on top of the biscuits layer
Keep in the freezer until the cheese is dry (at least 20 mins)
Decorate the pineapple rings or peach halves onto the cheese layer

3rd layer
Boil 1 large cup of water and pour in the jelly when the water is boiling
Under low fire stir until the jelly boils again
Optional – to add 2 teaspoon of sugar into the jelly
Pour jelly onto the cheese slowly when it is still hot in order for it to set in and stick onto the 2nd layer

When done put cheese cake in the fridge for at least 4 hours before serving.

Kek Keju yang tak perlu dibakar.

Resepi berikut Chetam dapat dari Restoren Pak Amir. Chetam taj edit apa-apa, Chetam terus pastekan komen penyumbang resepi tersebut.

==================================================

Kek Keju ini tidak perlu dibakar dalam ketuhar dan Diana telah lama berkongsi resipi ini dengan ramai kawan-kawan dan juga saudara mara... Ini pandangan Diana....

Saya memberi rating 8 dari 10... resipi yang hebat kerana tidak payah dibakar... Saya lebihkan gula kerana resipi asal tidak terasa gulanya... Krim Kejunya mempunyai texture yang ringan dan juga berkrim, macam apa yang saya sukakan... Ia sedap dimakan bila sudah disejukkan di peti ais atau pun bekukan untuk mendapat kek keju seperti ice cream... panduan kek keju akan lebih mantap bila disejukkan di dalam peti sejuk semalaman... kebanyakkan kawan-kawan yang telah mencuba sukakan dan selalu menyediakan untuk function, party, makan bersama teman sepejabat dan ada juga yang menjual... best tu boleh buat bisnes....

NO BAKE CHEESECAKE
==================

Bahan-bahannya
1/2 cawan biskut graham (boleh juga gunakan biskut digestive)
1/3 cawan gula perang
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/3 cawan mentega, dicairkan
2 (8 oz) paket krim keju, gunakan brand Philadephia
2 sudu besar jus lemon
1 pint heavy whipping cream, (1 pint = 2 cawan)
1/3 cawan gula pasir (lebih sedap, doublekan sukatan gula)
1 (21 oz) tin ceri (boleh ditukarkan kepada blueberi, buah peach, atau pun cokelat)

Cara-caranya
1. Dalam bekas kecil, campurkan biskut graham, gula perang dan serbuk kayu manis. Campurkan mentega cair dan gaul rata. Tekan adunan dan ratakan pada dasar loyang springform ukuran 8 - 10 inci. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga adunan tidak berderai.
2. Dalam bekas sederhana, pukul kirm keju bersama jus lemon sehingga kembang. Masukkan whipped cream dan pukul lagi sehingga adunan menjadi gebu. Campurkan gula dan pukul sehingga kembang dan rata. Tuangkan adunan ke dalam acuan springform yg berisi base biskut. Atas krim keju letakkan ceri (ataupun blueberi, buah peach, cokelat ikut mana yang suka). Sejukkan di dalam peti ais semalaman. Semasa hendak dihidangkan, keluarkan dari acuan springform.

April 24, 2005

Koleksi Nasi Goreng pula

Chetam dapat semua resepi ni dari MDC.....so Za...jangan tak cuba.

Nasi Goreng Daging + Kerang sumbangan dari Hazdi

Nasi
Kerang
Daging
Telur
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
Cili api
Belacan
Kobis Bulat
Garam
Bawang Goreng

Rebus daging dan ketepikan airnya
Rebus kerang mcm biasa dan amik isinya
Tumbuk bwg2 + cili api + Belacan.
Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg ditumbuk tadi.
Masukkan daging + kerang dan kobis.
Masukkan telur pulak..
Then masukan nasi dan dan gaul hingga sebati..
Tambah garam ikut selera memasing..
Hidangkan dengan bawang goreng dan kuah sup daging tadi....

tip:
nak tau nasi or mee/mihun goreng dah masak or blum masa kita kacau2 tuh akan keluar asap

Nasi Goreng Cendawan, juga dari Hazdi

Nasi
Ayam
Telur
Cendawan tiram
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
Cili api
Belacan
Kobis Bulat
Garam
Bawang Goreng

Tumbuk bwg2 + cili api + Belacan.
Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg ditumbuk tadi.
Masukkan ayam + kobis + cendawan + telur
Then masukan nasi dan dan gaul hingga sebati..
Tambah garam ikut selera memasing..
Hidangkan dengan bawang goreng

Nasi Goreng Tomyam, juga dari Hazdi

Nasi
Daging Cincang Ramli ( boleh ganti dgn ayam cincang)
Telur
Pes tomyam
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
Cili kering
Kacang panjang
Garam
Bawang Goreng

Tumbuk bwg2,panaskan minyak dan tumis bahan2 yg ditumbuk tadi.
Masukkan cili kering dan tg hingga naik bau.
Masukkan daging cincang + pes tomyam + kacang panjang + telur
Then masukan nasi dan dan gaul hingga sebati..
Tambah garam ikut selera memasing..
Hidangkan dengan bawang goreng

NASI GORENG KERABU DAGING BAKAR sumbangan Arweena

Bahan2 Daging Bakar:
100 gm daging
1 sudu kecil jintan }
1 sudu ketumbar } di kisar
2 ulas bawang putih }
2 cm halia }
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa

Cara menyediakan :
1) gaulkan semua bhn kisar bersama kunyit dan garam
2) kemudian gaulkan pada daging dan perap selama 30 min.Panggang di atas bara api hingga masak.

Bahan2 lain:
2 btg serai }
2 kuntum bunga kantan } di mayang halus
Beberapa helai daun kesum dan limau purut }
2 mangkuk nasi
2 ulas bawang merah }
1 ulas bawang putih } di cincang
4 tangkai cili padi ( dihiris halus)
2 biji telur
1 susu kecil sos tiram
garam secukupnya
minyak untuk menumis

Cara menyediakan:
1) Panaskan minyak, tumis bhn2 yg dicincang hingga naik bau.Masukkan telur , cili padi dan kacau rata.
2) Masukkan sos tiram dan garam.Kemudian masukkan nasi kemudian gaul rata.
3) Akhir sekali, masukkan bhn kerabu yg di mayang.gaul rata dan angkat.Hidangkan bersama daging bakar.

Nasi Goreng Belacan sumbangan Eyzlyn

bahan-bahannya:
nasi putih 1 mangkuk
2 ulas bawang merah-mayang
1 ulas bawang putih- mayang
secubit ikan bilis
i sudu besar cili api yang diblend dgn belacan
telur sebiji
daging: lembu ker, ayam ker, sotong ker, udang ker... tak kisah

cara-caranya:
panaskan minyak dalam kuali
tumis bawang putih n merah sampai naik bau. masukkan cili api+belacan. masukkan daging. kasi daging masak. masukkan telur. lepas tu, masukkan nasi. dah masak boleh didang. hidang dengan daun salad ker, tomato ker,

NASI GORENG UDANG sumbangan Kak Liza

2 pinggan nasi putih
1 cawan udang basah besar (buang kulitnya dan tinggal bahagian ekor sahaja]
1 cawan sayur campur [mix vege]
1 biji telur (dipukul)
2 ulas bawang putih [ketuk]
1 s/k lada hitam
1 biji laga merah [cincang]
1 pokok daun bawang [ mayang]
Garam secukup rasa
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan udang dan mix-vege dan kacau ratau.
3. Biarkan selama lima minit, kemudain masukkkan telur sambil dikacau-kacau.
4. Masukkan nasi serta sedikit garam dan gaulkan rata.
5. Tutup api dan angkat.
6. Hidangkan bersama daun bawng dan bawang goreng.

NASI GORENG KERABU sumbangan Kak Liza

Bahan-Bahan:
4 cawan nasi sejuk
2 ulas bawang merah-ditumbuk
2 ulas bawang putih-ditumbuk
10 biji cili api-ditumbuk
100 gm Isi ayam dipotong kecil
100 gm udang
100 gm Ikan bilis goreng
1 batang serai
1 batang bungan kantan
1 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
5 batang kacang panjang
5 batang kacang botol
5 putik jagung muda
1 batang lobak merah kecil- potong dadu
sedikit garam
minyak
sos ikan/nampla

Cara:
1. Mayang halus bahan sayur.
2. Panaskan minyak kemudian tumis semua bahan-bahan yang telah ditumbuk halus.
3. Apabila sudah garing masukkan ayam, udang dan biarkan seketika.
4. Kemudian masukkan nasi dan kacau.
5. Akhir sekali masukkan ikan bilis dan juga bahan-bahan yang telah dimayang.
6. Kacau hingga rata dan renjiskan sos ikan.
7. Bila sayur tu nampak agak layu bolehlah diangkat dan hidangkan.

Nasi Goreng Belacan Thai Style sumbangan Yusmar
1 ulas bawang putih diketuk
sedikit belacan dibancuh ngan sikit air
1 camb sos ikan
1 mangkuk nasi

Tumiskan bwn putih sampai wangi kemudian masukkan air belacan. Masukkan nasi goreng hingga sebati dan masukkan sos ikan.

Bahan sampingan:
1 biji telur dibuat dadar dan dihiris
sedikit hirisan mangga muda
sedikit hirisan ayam yg digoreng ngan sos tiram
hirisan cili padi
hirisan bawang merah
sedikit udang kering yg digoreng ngan sikit gula

Apabila nak makan campurkan kesemua bhn sampingan dengan nasi goreng tadi.

NASI GORENG HAWAII sumbangan Kak Liza

Bahan-Bahan:
3 mangkuk nasi sejuk
3 ulas bawang merah ] hiriskan
3 ulas bawang putih ]
1 biji cili capsicum ] potong dadu
2 biji cili merah ]
1 cawan mix-vege
2 batang frankfurter [potong dadu]

5 biji chicken ball [potong kecil]
1 s/b lada hitam
2 biji telur
2 s/b majerin

1 pokok daun bawang [potong kecil]...hiasan

Cara:
1. Panaskan marjerin. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan cili capsicum dan cili merah dan tumis hingga naik minyak.
3. Masukkan mix-vege, chicken ball dan frankfurter. Kacau hingga sebati.
4. Masukan nasi, lada hitam dan garam. Goreng hingga semua bahan sebati.
5. Pecahkan telur kedalam nasi. Kacau dan gaulkan sebati.
6. Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun bawang.
7. Sedia untuk dimakan.

NASI GORENG IKAN MASIN sumbangan Kak Liza

Bahan-Bahan:
2 mangkuk nasi putih
1 keping ikan tenggiri masin [ gorengkan dan pecah2kan]
2 biji telur
6 pokok kangkung [potong kecil]
1 s/b sos nampla [sos ikan]
1 pokok daun bawang [racikkan]
minyak

bahan tumbuk
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili api
sedikit belacan
sediki ikan bilis
garam

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga naik bau.
2. Masukkan nasi, kangkong dan sos nampla. Gaulkan rata.
3. Masukkan telur dan biarkan agak masak sikit baru di kacau hancur. Gaulkan rata.
4. Taburkan ikan masin dan gaulkan rata.
5. Angkat dan masukkan dalam pinggan.
6. Taburkan daun bawang dan hidangkan bersama keropok keping.

NASI GORENG NENAS sumbangan Kak Liza

bahan:
2 mangkuk nasi putih [sejukkan]
1/2 cawn nenas dalam tin[asingkan airnya]
1 biji telur [pukul sikit]
5 ekor udang besar
100 gm isi ayam [hiris kecil dan nipis]
2 ulas bawang putih ]
3 ulas bawang merah ] hiriskan
1/2 cawan mix-vege
1 biji lada merah [cincang]
1 s/b sos ikan [sos nampla]
1 s/b sos tiram
1 s/b lada hitam
2 s/b majerin

cara:
1. Panaskan majerin dan tumiskan bawang merah dan putih yg dihiris.
2. Masukkan ayam, udang. dan mix-vege . Kacau rata.
3. Masukan telur dan biarkan mask sikit baru dihancurkan.
4. Masukkan nasi, sos nampla, sos tiran dan nenas. Kacau rata.
5. Bila dah nampak agak garing boleh angkat dan masukkan dalm buah nenas yg dibelah 2 dan korek isinya.
6. Taburkan hirisan daun bawang dan hidangkan.

NASI GORENG KAMPUNG juga sumbangan Kak Liza

Bahan-Bahan:
4 cawan nasi sejuk [hancurkan]
2 biji telur ayam [pukul sikit]
5 tangkai kacang panjang [potong 1/2 inci]
minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

bahan tumbuk
2 biji bawang putih
2 biji bawang merah
6 biji cili padi
2 biji cili merah
segengam ikan bilis
1 inci belacan

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga naik baunya.
2. Masukkan kacang panjang dan kacau sehingga sedikit layu.
3. Masukkan telur dan biarkan agak keras sebentar baru dihancurkan
4. Masukkan nasi, dan garam. Kacau sehingga masak.
5. Hidangkan bersama daun bawang, bawang goreng dan keropok goreng.

NASI GORENG TOMYAM dari Kak Liza

Bahan-Bahan:
1 mangkuk besar nasi putih
4 ulas bawang putih ]
3 ulas bawang merah ] tumbuk
100 gm udang kecil
100 gm isi ayam [ hiris nipis]
2 s/b pes tomyam [2 kiub tomyam ]
4 batang kacang panjang [potong kecil]
1 batang carrot [ potong dadu kecil]
2 keping daun kobis [ potong kecil]
1 pokok daun ketumbar [daun yg digunakan untuk tomyam]
3 biji cili merah [potong kecil]
1 s/k sos nampla
2 s/b minyak
Garam

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan putih hingga naik bau.
2. Masukkan kib tomyam, isi udang, ayam, cili merah. carrot, kobis dan kacang. Masakkan sehingga agak layu.
3. Masukkan nasi, sos nampla dan garam. Gaulkan rata.
4. Angkat nasi dan masukkan dlam pinggan hidangan.
5. Taburkan hirisan daun ketumbar.

NASI GORENG BERIANI dari Noor Masri

4-5 sudu besar minyak masak
5 cawan nasi
2 sudu besar rempah beriani } dibancuh dgn sedikit air
300 g daging ayam } dipotong kecil - boleh ganti dgn daging lembu jika suka
2 cawan sayuran campur beku
5 tangkai cili kecil } diketuk - suka pedas tambah lagi
1 sudu kecil paras rata jintan putih/halus (cumin) - TAK perlu tumbuk
sedikit serbuk kunyit

Bahan A:
1 labu bawang besar }dicincang
5 ulas bawang putih }dicincang halus/ditumbuk
2 cm halia } dicincang halus/ditumbuk

Bahan sampingan:
Hirisan timun
Hirisan daun ketumbar
Bawang goreng

Cara membuat:
Panaskan minyak dan goreng bahan A sehingga kekuningan
Masukkan rempah beriani , jintan putih dan serbuk kunyit, goreng sebentar sehingga wangi kemudian masukkan ayam
Bila ayam masak dan airnya kering masukkan nasi, sayuran , cili api dan garam secukup rasa ;goreng sehingga sebati
Angkat hidangkan bersama timun, taburan bawang goreng dan hirisan daun ketumbar jika suka.

NASI GORENG USA dari Kak Liza

Bahan-Bahan:
4 pinggan nasi putih
4 ulas bawang merah [cincang]
2 ulas bawang putih [cincang]
1 biji cili capsicum merah
1 biji telur ayam (digoreng hancur)
1 mankuk kecil daging ayam [dipotong nipis dan kecil]
1/2 cawan mix-vege
1 sudu kecil lada hitam [ditumbuk lumat]
Garam
majerin

bahan hiasan
telur mata kerbau
salad coleslow
daun sup
tomato buah

Cara:
1. Panaskan majerin, kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dicincang beserta lada hitam.
2. Tumis hingga naik baunya.
3. Masukkan daging ayam dan biarkan seketika sehingga daging tersebut masak
4. Kemudian masukkan mix-vege dab telur hancur tadi.
5. Kacau hingga semuanya sebati. Masukkan garam dan serbuk perasa.
6. Kemudian masukkan nasi dan gaulkan hingga sebati.
7. Angkat dan masukkan dalam pinggan hidangan dan hiaskan saperti dalam gambar.

nasi goreng sardin dari Hazdi

nasi putih
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
telur
cili kering
garam
ikan sardin (dlm tin - amik ikan shj)

tumis bwg2 hingga naik bau
masukkan cili kering & tunggu hingga masak
masukkan ikan sardin (yg dihancurkan), sayuran, telur dan biarkan dalam 3minit
masukkan nasi dan garam dan kacau
hidangkan.

Kesemua resepi di atas adalah dari Melayu.com. InsyaAllah, bila ada kesempatan, Chetam akan tambahkan resepi dari Pak Amir pula.

Koleksi Kuih Talam

Assalamualaikum Sumer
Maaf lama tak menjengah ke blog ni. Chetam balik kampung suami di Medan, Indonesia menghadiri pekahwinan adik ipar.

Chetam tunaikan Ija dulu yer.... Buat pengetahuan semua, resepi kuih dalam di bawah ni Chetam ambil dari MDC. Resepi-resepinya disumbangkan oleh Kak Liza ataupun Hanieliza. Beliau ada berikan url resepi beliau di dalam ruangan sembang di sebelah kanan.

TALAM UBI KAYU
Lapisan Bawah
1 kilo ubi kayu [mesinkan dgn 1 cawan air. Tapiskan dan buangkan semula air tu]

3 cawan air ]
1 cawan gula merah ] masak dan tapiskan
1 cawan gula pasir ]
daun pandan ]

Lapisan Atas
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 s/k garam

Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Ubi kayu dibersihkan dan potong kecil. Masukkan dalam blender dan mesinkan dengan 1 cawan air. Tapiskan. Buangkan air yg ditapiskan.
3. Ambil ubi dalam tapisan dan gaulkan dengan air gula.
4. Sapukan sedikit minya didasar loyang supaya senang untuk memotong kueh ini.
5. Masukkan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak anggaran 30 minit.
6. Bancuh semua adunan untuk lapisan atas. Tapiskan.
7. Masukkan dalam periuk kecil dan masakkan sebentar atas api yg sederhana besar.
8. Kacau rata [jangan tinggalkan] dan tutup api.
9. Bila lapisan bawah[adunan ubi] taelah masak, perlahankan api dan cakarkan permukaan adunan ubi tu.
10. Tuangkan adunan lapisan atas dan kukuskan sekali lagi selama 20 minit.
11. Tutup api dan sejukkan betul2 sebelum di potong dan hidangkan.

TALAM KACANG MERAH
Lapisan bawah - [kacang merah ]

1 tin kacang merah [425 gm][mesin halus sikit]
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi/kanji/jagung
1 cawan gula
3 cawan santan cair + sikit garam
pewarna merah

Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Masukkan semua bahan kecuali kacang merah dan kacau rata. Tapiskan
3. Masukkan kacang merah yg dimesin dan kacau rata.
4. Masukkan adunan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit.

Lapisan Atas - [santan ]
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat + garam sikit

Cara.
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Masakkan sikit adunan ni diatas api yg perlahan.
2. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan kacang merah tadi.
3. Kukus lagi selama 25 minit.
4. Sejukkan betui2 sebelum potong dan hidangkan.

TALAM HIJAU
Bahan
Lapisan Bawah
2 caw tepung beras
2 s/b tepung jagung
5 caw. air biasa
1 cawan gula
sket jus pandan/pewarna hijau

Cara...
1. Gaul semua bahan, masukkan dalam periuk dan kacau sebentar saja atas api.
2. Masukkan dalamloyang yg telah disapukan minyak dan kukus sehingga masak [30 minit]

Lapisan Atas
3/4 caw tepung beras
2 s/b tepung jagung
3 cawan santan + sket garam

Cara...
1. Gaul semua bahan dan tapiskan. Panaskan sikit atas api. Kacau rata sekejap saja.
2. Tuangkan perlahan2 keatas lapisan bawah.
3. Kukus sehingga masak [20 minit].
4. Sejukkan dahulu baru dipotong.

KUEH TEPUNG TALAM
Lapisan Bawah:

3 roda gula roda ) masak dan sejukkan
4 sudu gula pasir )
5 cawan air biasa )
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur

1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Gaulkan adunan dan tapiskan.
3. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit.
4. Bila dah masak, cakarkan sikit permikaan adunan dengan garfu.

Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam

1. Gaul dan tapiskan. Masakkan sedikit adunan ini.
2. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak
3. Sejukkan dahulu baru dipotong dan hidangkan.

TALAM SUJI
Lapis bawah :
1 cawan tepung suji
3 cawan santan cair
1/2 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning telur

Lapis atas :
1 cawan santan pekat
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan gula merah atau gula melaka
sedikit garam

Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga masak.
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 5-7 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas. Tuangkan atas lapis bawah dan kukus lagi selama 15 minit.

TALAM KELADI/KELEDEK
Lapisan Bawah
300 gm keladi/keledek merah
375 ml santan cair [1/2 biji kelapa]
150 gm tepung ubi
1/2 s/k garam
225 gm gula

Lapisan Atas
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
1 s/k garam

Cara
1. Bersihkan keladi/keledek dan rebus sehingga lembut.
2. Blendkan dengan santan cair.
3. Campurkan dgn semua bahan.
4. Masukkan dalam periuk dan kacau diatas api sekejap.
5. Masukkan adunan dalam loyang yg telah disapukan minyak.
6. Kukuskan selama 20 minit.
7. Campurkan adunan lapisan atas dan tapis.
8. Masakkan sikit dan tuangkan atas permukaan keladi atau keledek yg telah dicakar2kan.
9. Kukuskan selama 20 minit.
10 Sejukkan betul2 sebelum dipotong dan hidangkan.

TALAM KELADI SERUNDING
bahan A
200 gm keladi
200 gm tepung beras
1 liter santan
garam secukupnya

bahan B
sedikit bawang goreng
daun bawang ]
cili merah ] mayang halus
200 gm serunding daging

cara
1. Keladi dibuangkan kulit dan potong dadu. Rebuskan dgn garam sehingga lembut dan toskan.
2. Campurkan semua bahan dan gaulkan sebati.
3. Masakkan sebentar atas api dan masukkan dalam loyang.
4. Kukuskan selama 30 minit.
5. Bila telah sejuk, taburkan semua bahan B dan potong.
6. Hidangkan.

TALAM NANGKA
bahan lapisan bawah
200 gm nangka [cincang kecil]
200 gm tepung beras
250 gm gula
800 gm santan
sedikit pewarna kuning

bahan lapisan atas
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 s/k garam

cara
1. Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati.
2. Masakkan sekejap atas api.
3. Masukkan dalam loyang yg telah disapukan sikit minyak.
4. Kukuskan selama 30 minit.
5. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.
6. Kacau sekejap diatas api.
7. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakarkan sikit dan tuangkan adunan lapisan atas.
8. Kukuskan selama 20 minit.
9. Sejukkan betul2 barulah dipotong.

TALAM JAGUNG
bahan lapisan bawah
1 cawan jagung cream
2 cawan tepung beras
0.5 cawan tepung jagung
3.5 cawan santan
1 cawan gula

bahan lapisan atas
1.5 cawan tepung beras
4.5 cawan santan pekat
1 s/k garam

Cara
1. Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati.
2. Masukkan dalam loyang yg telah disapukan sikit minyak.
3. Kukuskan selama 30 minit.
4. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.
5. Kacau sekejap [10 minit] diatas api yg laing kecil.
6. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakarkan sikit dan tuangkan perlahan2 adunan lapisan atas.
7. Kukuskan selama 20 minit.
8. Sejukkan betul2 barulah dipotong.

KUEH TALAM PISANG
bahan lapisan bawah
2 cawan pisang lecek halus [pisang berangan atau pisang emas]
1 cawan gula apsir
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
secubit garam
3 cawan santan cair
pewarna kuning

cara
1. Panaskan kukusan.
2. Gaulkan semua bahan dan tuangkan dalam loyang yg telah disapukan minyak.
3. Masukkan dalam kukusan dan kukuslah selama 30 minit.
4. Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan lapisan bawah.

Bahan Atas
1.5 cawan tepung beras
5 cawan santan pekat
1 s/k garam

cara
1. Galukan semua bahan supaya sebati dan rata.
2. Tapiskan kedalam kuali tak lekat dan kacau sebentar.
3. Bila nampak pekat, tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah
4. Kukuskan lagi 20 minit.
5. Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan


KUEH TALAM KACANG HIJAU
Lapisan bawah - [kacang hijau ]

1 cawan kacang hijau[ rebus lembut dan mesin halus sikit]
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi/kanji/jagung
1 cawan gula
3 cawan santan cair + sikit garam
pewarna merah

Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Masukkan semua bahan kecuali kacang hijau dan kacau rata. Tapiskan
3. Masukkan kacang hijau yg dimesin dan kacau rata.
4. Masukkan adunan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit.

Lapisan Atas - [santan ]
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/2 cawan santan pekat
1 s/k garam sikit

Cara.
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Masakkan sikit adunan ni diatas api yg perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.
2. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan kacang hijau tadi.
3. Kukus lagi selama 25 minit.
4. Sejukkan betui2 sebelum potong dan hidangkan.

Kesemua resepi di atas adalah sumbangan dari Kak Liza.

KUIH TALAM BERLAUK (Sumbangan dari Noor Masri yang berada di UK, juga dari MDC)
200 g keladi yg telah diparut
180 g tepung beras
50 g tepung jagung
1000 ml santan (dari 1 biji kelapa)
1 sudu kecil garam

Bahan lauk:
250 g daging kisar
50 g udang kering }dibasuh, kemudian ditumbuk
80 g bawang merah } dijadikan bawang goreng
1 tangkai daun sup } dihiris
1 tangkai daun bawang }dihiris
1-2 tangkai cili merah }dihiris
garam secukup rasa
1-2 sudu besar minyak masak

Bahan sos:
3 tangkai cili merah
1 ulas bawang putih
3 sudu besar air masak
½ sudu kecil cuka
2 sudu besar sos tomato
garam dan gula secukup rasa

Cara membuat:
Panaskan minyak kedlm kuali, masukkan udang kering goreng sehingga naik bau kemudian masukkan daging
Goreng lagi sehingga air daging kering. Masukkan garam secukup rasa tutup api
Masukkan daun sup, daun bawang, bawang goreng dan cili merah,kacau sekata.Ketepikan.
Di dalam periuk lain campurkan tepung beras, tepung jagung, santan, dan garam.
Masak di atas api perlahan sambil dikacau dgn pemukul telur sehingga naik wap.
Tutup api, masukkan keladi kacau sebati masukkan kedlm loyang kemudian kukus sehingga masak.
Kemudian angkat loyang dan taburkan bahan lauk di atasnya.
Tunggu sehingga betul-betul sejuk baru boleh dipotong dan dihidangkan
Hidangkan bersama sos cili

TALAM DELIMA sumbangan nurvidaryna, juga dari MDC. Resepi diperoleh dr CHEF ASMA NOR DIN
Lapisan bawah :
bahan A
250gm gula kastor (kalau terdesak gula biasa pun boleh tapi kurangkan)
100gm tepung beras
40gm tepung kacang hijau(green pea)
1/2 tsp garam

bahan B
650ml air
200ml santan pekat (santan dalam kotak pun boleh)

bahan C
300gm sengkuan cina (sengkuang biasa pun boleh tapi sedap lagi yang sengkuang cina)
direndam 1/2 jam
Sedikit pewarna merah jambu

Lapisan Atas
bahan D
70gm tepung beras
50gm tepung jagung
2 tsp garam halus

bahan E
800ml air
200ml santan
sedikit pewarna merah jambu

gunakan loyang 10 x 10 x 3

CARANYA:-
---untuk lapisan bawah,potong kiub sengkuang cina yg direndam 1/2jam dan toskan airnya
---masukkan bahan B kedalam A.kacau rata dan tapis kedalam periuk.
---masak atas api sederhana sehingga naik wap
---masukkan bahan C.Kacau rata kemudian tuangkan kedalam loyang
kukus selama 25 minit (tidak perlu lap).
(kalau tak mahu warna pink tu keluar, lebih baik letak bahan C sebelum tututp api or naik wap.
---untuk lapisan atas ,satukan bahan D dan kacau rata
---Tapis kedalam periuk.masak atas api sederhana dan kacau hingga wap naik.sebelum tuang,carik-carik SIKIT bahan yg dikukus tadi.
---tuangkan ke atas lapisan bawah.kukus selama 25 minit.penutup perlu dilap selalu or setiap lima minit.

April 14, 2005

Selamat Datang dan Terima Kasih di atas kunjungan anda.

Assalamualaikum. Terima kasih Chetam ucapkan kepada semua pengunjung blog ni. Terima kasih juga kerana sudi mencuba resepi-resepi yang Chetam paparkan di sini. Kepada yang belum tu.....rajin-rajin mencuba.

Resepi kali ni Chetam dapat dari MealTimesMenu. Bila Chetam makan kek ni, Chetam tak rasa thrill sangat tapi selepas beberapa beberapa hari baru rasa kesedapannya. Jumlah gula yang digunakan juga nampak banyak, atas nasihat org yang telah mencubanya, Chetam kurangkan gula. Personally Chetam rasa, baik ikut rsepi yang diberi.

Whipping Cream Pound Cake
1 cup butter
3 cups white sugar
6 eggs
3 cups cake flour
1 cup heavy whipping cream
2 teaspoons vanilla extract
1 teaspoon almond extract (optional)

Panaskan oven 325 degrees F (165 degrees C). Gris dan taburkan tepung pada loyang. Seeloknya 10 inch tube pan. Dalam mangkuk besar, krimkan butter selama 2 minit. Tambahkan gula dan teruskan memukul selama 5 minit. Tambahkan telur satu persatu. Teruskan memukul. Masukkan tepung berselang seli dengan whipping cream. Masukkan vanila dan almond extract. Masukkan adunan ke dalam loyang. Bakar pada suhu 325 degrees F (165 degrees selama 1 jam 10 minit. Letakkan tuala di atas rak penyejuk. Letakkan kek atas tuala. Bila kek dah sejuk, taburkan serbuk gula. Boleh dimakan begitu sahaja atau dengan buah-buahan.

April 08, 2005

Beranika Resepi Kerabu

Assalamualaikum

Chetam tampilkan beranika resepi kerabu yang terdapat di dalam simpanan Chetam. Kebanyakannya belum lagi dicuba tetapi sekiranya anda dah cuba, jangan lupa hantar komen. Resepi-resepi ni Chetam dapat dari pelbagai sumber, antaranya Restoren Pak Amir(RPA), MealTimesMenu dan lain-lain.

Kerabu Nangka Muda sumbangan Azman Ali dr RPA

setengah biji nanka muda
satu sudu udang kering
satu sudu udang hidup
satu sudu kerisek
tiga biji cili hidup
tiga ulas bawang merah
tiga keping asam keping
Kelapa

cara membuatnya begini rebus nangka hingga mepuk. Tumbuk cili dengan udang kering, bawang dimayang dan rebus asam keping. Perah kelapa dan ambil santan tiga sudu. Campurkan semua bahan-bahan dengan nangka, air asam keping, santan dan garam.

Kerabu Mangga sumbangan Fitriah Bakri RPA

2-3 biji mangga muda (ikut kapasiti pemakan)
Cili padi, ikut nak pedas macam mana
udang kering/sotong kering/ikan bilis goreng
(kalau di thailand, banyak guna sotong kering yang biasa kita beli kat tmpt2 tepi laut yang enak juga dimakan begitu saja.)
Bawang besar
sedikit fish sos (ada tak ada pun tak apa, fish os rasanya masin, so ingat kalau dah letak fish sos, jgn letak garam lagi..takut terlebih masin)
belacan bagi yang gemar aromanya
kacang tanah goreng ditumbuk kasar
Gula secukup rasa

Cara2nya,
simple sgt. potong halus2 mangga tu, (jgn terlalu halus sampai berair, tak sedap), tumbuk cili padi ngan belacan, kalau guna udang kering, goreng kering then tumbuk kasar2 n cam pur sekali mangga n cili (So kalu guna ikan bilis, campur bila nak makan, tkt ikan bilis absorb air dr buah mangga nnt jadi liat tak best..mesti nak rangup ) kalau guna sotong kering tu, just racik2 halus n mix sekali. campur kacang tanah n bwg besar.

Kerabu Mangga. (nama penyumbang tidak ada - RPA)

mangga muda (hirisan tidak terlalu nipis dan halus)
cili api (ikut pedas )
bawang merah
sedikit halia
udang kering (digoreng terlebih dahulu kemudian ditumbuk lumat)
sotong kering (dihiris nipis dan halus)
sos nampla (sos ikan)
sedikit gula & perasa.

caranya -
hirisan mangga direndam dengan air garam terlebih dalulu untuk seketika, kemudian toskan. cili api, bawang merah, dan halia dimayang halus. gaulkan ketiga bahan diatas bersama udang kering yg dah ditumbuk lumat. campurkan gula , perasa dan sos nampla.
akhir sekali, taburkan sotong kering goreng diatasnya.

Kerabu mangga sumbangan Lela Omar (RPA)

2 biji mangga epal/ 1 biji mempelam sala dimayang
1 camca besar udang kering
5 ulas bawang merah dimayang
1 batang serai dimayang
1 kuntuk bunga kantan dimayang (optional)
5 biji cili padi ditumbuk/dihiris halus
1/2 cawan kacang tanah (beli yg siap digoreng)
atau kacang gajus panggang
3 sudu besar gula pasir
1/2 camca teh garam

Cara membuatnya:
1. Goreng udang kering hingga garing dan ditumbuk
halus
2. Gaul semua bahan yang dimayang, taburkan gula & garam dan gaul hingga sebati, baru taburkan kacang dan gaul semula sebelum dihidangkan.

Kerabu mangga sumbangan Siti Khadijah Abd Aziz (RPA)

1 biji mangga (kat Perlis orang panggil mempelam Sala) yang tidak terlalu muda atau terlalu masak atau mangga epal pun boleh, dimayang
2 sudu besar udang kering direndam, dicuci dan digoreng garing
1 sudu sos ikan
4 sudu besar gula pasir
secubit garam
2 batang serai dihiris halus
3 ulas bawang merah dihiris halus
secawan gajus goreng/kacang tanah goreng
5 biji cili padi (dihiris halus atau ditumbuk)

Gaulkan semua bahan dan hidangkan.

Kerabu Mangga sumbangan Asmawati Che Nan (RPA)
mangga (dihiris - agak2 besar batang mancis)
cili merah (dihiris)
bawang besar (dihiris nipis - tapi janganlah terlalu nipis)
ikan bilis (dibuang isi perut & digoreng - setelah digoreng, dihancurkan sedikit)
limau nipis
garam, gula dan sedikit serbuk perasa (jika suka)

Campurkan kesemua bahan dan perahkan limau nipis ke dalam campuran. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa dan digaul rata-rata. Setelah selesai, boleh lah dihidangkan.

Kerabu Epal Hijau sumbangan Rohaya Arshad (RPA)

2 biji apple hijau
1/2 cawan kacang tanah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk
1/4 cawan udang kering digoreng juga dan ditumbuk
5 biji cili api
1 kuntum bunga kantan (jika suka)
1 sudu kecil kerisik
garam & gula secukup rasa
5 biji imau kasturi

Hiris apple nipis2 (jgn sagat) dan rendam dlm air garam utk mengelakkan dari menjadi lebam. Hiris cili api dan bunga kantan
gaul semua bahan2 dan yg dihiris dan tabur udang kering dan kacang tanah. Perah limau kasturi. Bubuh garam dan gula sebelum dihidang.

Kerabu Ikan Kembung sumbangan Kak Chek (Meals)
8 ekor ikan kembong digoreng dengan sedikit garam dan kunyit
1 cm halia muda dihiris nipis
½ cawan daun pudina diracik halus
½ cawan daun ketumbar
6 tangkai daun bawang
4 batang serai muda
10 biji bawang merah
8 biji cili padi dihiris nipis
2 biji mangga masam
¼ biji nenas
½ bunga kantan
¼ cawan sos ikan
Jus dari 3 biji limau nipis dilarutkan sampai sebati dgn.
3 camca besar gula melaka
minyak untuk mengoreng ikan

Asingkan isi ikan yang telah digoring dan buang tulangnya. Kemudian hancurkan jangan halus sangat.
Gaulkan semua bahan-bahan di dalam mangkuk menjadi satu dan sajikan segera.

Kerabu Sotong sumbangan Betainfra (Meals)

600 gm sotong basah
1/2 biji timun
1 biji bawang besar
2 helai daun bawang
1 batang serai
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu besar santan@susu cair
garam dan serbuk perasa secukup rasa

1. Sotong dibersihkan dan dipotong bulat-bulat dan direbus sehingga masak.
2. Timun, bawang besar, daun bawang dan serai dimayang halus.
3. Kemudian campurkan kesemua bahan di atas(1 dan 2) dan tuangkan air limau nipis dan santan sedikit-sedikit dan digaul.
4. Tambahkan garam serta gula secukupnya dan bagi yg suka pedas tambahkan dgn cili api yg. ditumbuk kasar-kasar...

Kerabu Timun sumbangan Kak Chek (Meals)

1 kg timun
10 gm udang kering
60 gm cili merah
60 gm bawang merah
1 biji kelapa ( ½ cawan santan pekat )
1 sudu teh garam

Timun dipotong bulat & dimayang halus, isinya digunakan . Udang
kering , bawang merah, cili merah hendaklah ditumbuk. Timun yang
dimayang digaulkan dengan bahan yang telah ditumbuk. Masukkan pati santan & garam secukup rasa.
*kalau nak sedap lagi dan tak kisah pasal diet hancurkan sebiji telur rebus dan gaul dalam sanatan.

Kerabu Ikan Kembung sumbangan Deltra (Meals)

6 ekor ikan kembung digoreng sampai garing
6 ulasbawang merah dihiris nipis
2 biji cili merah dicincang halus
4 biji cili padi dihiris
1/2 cawan kacang tanah digoreng dan ditumbuk
2 biji mangga muda (masam) dan dihiris nipis-nipis
Jus dari 2 -3 biji limau nipis
1 kuntum bunga kantan dihiris
Segenggam daun pudina di cincang halus
3 camca besar sos ikan
1 camca kecil gula
1 batang serai dihiris nipis

1. Ikan diasingkan tulang dan di kopek-kopek isinya lalu digaulkan
semua bahan-bahan di atas. Sajikan

Stop sini dulu...........nanti Chetam sambung.

Selamat Mencuba.