Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Kelas Aneka Bun di Teratak Chetam
Tarikh : 3 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 3 orang

Kelas : Cream Puff, Fruit Puff & Enclairs
Tarikh : 4 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Kelas : Cheese Tart, Egg Tart dan Fruit Tart
Tarikh : 5 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


January 25, 2005

Mee Sup Ikan Bilis

Assalamualaikum

Dah lama chetam tak tambah resepi kat blog ni. Tak ada masa nak mencuba resepi-resepi baru.

Sempena Hari Raya Aidil Adha yang baru berlalu minggu lepas, Chetam berkesempatan mencuba satu resepi yang sangat simple tapi rasanya memang enak. Nama resepinya ialah Mee Sup Ikan Bilis. Amat sesuai untuk dihidang kepada anak-anak. Untuk orang dewasa, bolehlah dihidangkan bersama cili kicap, baru terasa kepedasannya.

Resepi ni Chetam dapat dari Restoren Pak Amir. Terlupa pulak nama pengirimnya.



Mee Sup Ikan Bilis

Bahan :
RM1.00 ikan bilis (direbus hingga mendidih)
fish ball/cake secukupnya
3 ulas bawang kecil - dihiris
6 ulas bawang putih - diketuk
Sawi
Taugeh (jika suka)
Mee Kuning/mee hoon/kuey teow
Telur (jika suka)
Sedikit minyak utk menumis

Cara :
1. Tumis kedua2 jenis bawang tadi hingga kuning atau naik baunya, selepas itu masukan fish ball/cake dikacau ;
2. Setelah itu masukan pula air rebusan bilis tadi, kacau rata dan masuk garam secukupnya ;
3. Pecahkan telur ke dlm sup tadi kacau perlahan & akhir sekali masukan sayur.
Note : Lagi banyak ikan bilis yang digunakan, lagi lagi kuahnya nanti. Rasa ikan bilisnya memang terasa.